img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-6-2020 04:00

Week van de Teek - voorkom de ziekte van Lyme

25 juni 2020 - Dit is de Week van de Teek. Iedereen die regelmatig in de natuur vertoeft, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet en daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Controleren op teken blijft daarom belangrijk. Tijdens de Week van de Teek wordt extra aandacht gevraagd voor dit kleine, maar potentieel gevaarlijke beestje.

Jaarlijks worden in Nederland ruim 1-1,3 miljoen mensen gebeten door een teek. Omdat ruim 20% van de teken besmet zijn met de Borrelia-bacterie, worden meer dan 250.000 mensen per jaar blootgesteld aan de ziekte van Lyme. De ziekte begint vaak, maar lang niet altijd, met een rode huiduitslag rond de beet en griepachtige verschijnselen. 

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een beet van een teek, een klein spinachtig beestje dat kleiner dan een millimeter kan zijn. Teken leven in het struikgewas, in het gras en op de grond. Dus als je door de natuur loopt, kan een teek gemakkelijk op je lichaam ‘overstappen’.

Eenmaal op je lichaam zoekt de teek een (warm) plekje op je huid. Vaak in je oksel, in je knieholte, in je liezen of in je nek, maar de teek kan ook op andere plaatsen op je huid zitten. Daar bijt hij zich vast en zuigt bloed uit je lichaam. Als de teek besmet is met de Borrelia-bacterie, kan deze bacterie dus in je lichaam komen en dat kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Hoe kun je het best de ziekte van Lyme voorkomen?
 
- Draag beschermende kleding om te voorkomen dat je gebeten wordt;

- Gebruik een teekwerend middel dat DEET bevat; 

- Controleer jezelf binnen 24 uur na een risicovolle activiteit.

Toch gebeten en dan? 

- Als je een teek vindt, verwijder hem dan meteen (tekentang);

- Ontsmet het beetwondje en noteer datum en plek van de beet;

- Ga naar de huisarts bij een van de volgende klachten:

  • een verkleuring van je huid op de bijtplek en bij vergroting van deze plek (kan tot 3 maanden na de beet verschijnen);
  • koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een beet;
  • Bij gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.

Meer informatie en tips vind je op de website van de RIVM en op de website tekenradar.nl.
 

Tags
Wellicht interessant