img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-5-2019 05:00

KERNgezond Roggel op zoek naar het witte goud

Roggel - Op dinsdagochtend 21 mei 2019 stond de laatste KERNgezond activiteit van dit schooljaar voor de leerlingen van de groepen 5/6 van basisschool De Zjwiek op het programma. Ze brachten een bezoek aan aspergeboerderij Oppe Haes, waar ze van alles leerden over asperges, ook wel het 'witte goud' genoemd.
 
 

Gedurende het schooljaar hebben de kinderen allerlei activiteiten beleefd die in het teken stonden van gezond bewegen, gezonde voeding en gezond gedrag. Leuke activiteiten om de kinderen bewust te maken van het belang van een gezonde leefstijl.   

Geheel in KERNgezond stijl arriveerden de kinderen per fiets op de aspergeboerderij. Hier werden ze in vier groepjes verdeeld, die roulerend vier activiteiten deden. Zo gingen ze het aspergeveld op om daar alles te leren over hoe de asperge groeit en hoe deze geoogst wordt. De kinderen mochten zelf ook op zoek naar het witte goud en als ze deze vonden, mochten ze deze ook zelf steken.

Daarnaast kregen ze ook een rondleiding door de loods. Hier zagen ze hoe de asperge verder verwerkt wordt. Zo wordt deze gewogen, gewassen en gesorteerd op kwaliteit. De kinderen mochten zelf de asperge laten schillen in de machine, zelf de asperges afwegen en meten.
 
Bij het derde onderdeel maakten ze een heerlijke asperge-ei-salade. Die gegeten worden in blaadje sla. De kinderen sneden zelf de bieslook, bosui, asperge en ei en mengden zelf de saus op basis van Griekse yoghurt. Zo maakten ze een gezonde salade die ze uiteraard ook zelf opaten.
 
Als laatste onderdeel speelden de kinderen een voedingsquiz waarbij ze goed samen moesten nadenken om tot een goed antwoord te komen en de punten niet te verspelen aan een ander team.
 
Foto's KERNgezond

Tags
Wellicht interessant