img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-5-2019 18:05

Workshop 'Onderhoud en beheer van kerkorgels' in Thorn

Thorn - Op dinsdag 28 mei 2019 verzorgt de Sint-Gregoriusvereniging bij het kerkorgel van de Sint-Michaëlkerk in Thorn een praktijkbijeenkomst 'Onderhoud en beheer van kerkorgels'. In bijna elke kerk is een orgel te vinden. Maar hoe onderhoud je zo’n enorm instrument?  

img

Orgelstemmer en -reparateur Daniël Jansen neemt belangstellenden die dag mee op reis door het orgel om nuttige tips over onderhoud en beheer te geven. Dit gebeurt bij het orgel van de Michaëlkerk in Thorn.

Onderhoud van orgels wordt vaak vergeten of door allerhande omstandigheden te lang uitgesteld. Ook zijn parochiebesturen en zangkoren zich soms te weinig bewust van de waarde van hun orgel als cultureel erfgoed.

Tijdens de bijeenkomst wordt aangegeven hoe de symptomen voor groot onderhoud op tijd kunnen worden onderkend, hoe eventueel klein onderhoud, zoals het stemmen van de tongwerken en reguleren van het tractuursysteem, ter hand kunnen worden genomen en wanneer de orgelmaker in geschakeld moet worden. Rode draad is problemen op tijd herkennen en op tijd ingrijpen om onnodig hoge kosten te vermijden.

Locatie: Sint-Michaëlskerk, Kerkberg 2, Thorn

Datum en tijd: dinsdag 28 mei 2019, vanaf 19.30 uur tot uiterlijk 22.00 uur

Deelname: € 10 per persoon.

Meer informatie over de Sint-Gregoriusvereniging via deze link.

Wellicht interessant