img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-5-2021 09:00

Lever jouw taxussnoeisel in en help kankerpatiënten - vanaf 25 mei

15 mei 2021 -  De jaarlijkse inzamelactie van Stichting Taxus Taxi van taxussnoeisel gaat op 25 mei van start. De stijgende temperatuur in combinatie met de regenval zijn voor de taxushaag de ingrediënten voor groei en dat betekent dat de inzameling dit jaar start op dinsdag 25 mei. Taxussnoeisel aanmelden kan vanaf maandag 24 mei (2de Pinksterdag). De stof uit de taxusnaalden wordt gebruikt bij bestrijding van borst,- maag,- slokdarm,- prostaat,- long,- eierstok en huidkanker.

img

Geneeskrachtige werking

Ook in 2021 is elke taxusdonatie van harte welkom. De kleine taxustwijgjes bevatten de belangrijke stof 10-dab. Van deze stof wordt het medicijn Taxol gemaakt dat een kanker remmende werking heeft. Door je taxushaag te snoeien tijdens de inzamelperiode kun je op een gemakkelijke manier bijdragen aan de strijd tegen kanker. Jouw bijdrage is zéér welkom!

Taxussnoeisel kosteloos ophalen

Bij een hoeveelheid van minimaal één kruiwagen (15 kg) vol komt de stichting Taxus Taxi het taxussnoeisel kosteloos voor de deur ophalen. Hier kun je jouw snoeisel aanmelden.  

Taxussnoeisel zelf inleveren

Ook kleinere hoeveelheden zijn van harte welkom. Deze kunnen worden ingeleverd bij een van de inzamelpunten, die vanaf 25 mei online zullen staan.

Kwaliteit staat voorop

Om zoveel mogelijk werkzame stoffen uit het taxussnoeisel te kunnen halen, is het heel belangrijk om te letten op de kwaliteit. Daar kun jij zelf in bijdragen! Zo is de stof Taxol met name aanwezig in de jonge scheuten van de haag (eenjarig snoeisel). Hele struiken of oude takken van een haag zijn bruikbaar. Alle knipvoorwaarden en instructievideo’s vind je hier

Gratis materialen

Om de inzameling zo gemakkelijk mogelijk te maken kun je op de uitgiftepunten (bij o.a. Boerenbond en Welkoop) gratis tassen en zeilen ophalen. Ook mag het snoeisel op een hoop op de stoep worden gelegd en gebruik worden gemaakt van eigen materialen. Denk ook hierbij aan de kuil in het midden van het snoeisel. Doe het snoeisel NIET in plasticzakken, hierin stikt de taxus en is dit niet meer te gebruiken.

Taxussnoeisel als medicijn

Al in 1963 ontdekten wetenschappers van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten dat verschillende taxussoorten anti-tumoractiviteiten vertonen. Het duurde hierna nog een aantal jaren voor men de exacte werking van de stof paclitaxel in kaart had gebracht. Uiteindelijk stelde men vast dat paclitaxel zich richt op de delende cellen van een tumor en daardoor de deling van cellen tegengaat. Het geneesmiddel tegen kanker met de werkzame stof paclitaxel kreeg de commerciële naam Taxol en werd met succes in de medische wereld geïntroduceerd. Tegenwoordig is Taxol het hoofdbestanddeel van de chemotherapie. De stof uit de taxusnaalden wordt gebruikt bij bestrijding van borst,- maag,- slokdarm,- prostaat,- long,- eierstok en huidkanker.

Foto: DeltaLimburg.nl

150521/HvL

Wellicht interessant