img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

11-10-2019 04:00

Nationale Archeologiedagen in Swalmen/Boukoul

Swalmen/Boukoul - De vijfde editie van de Archeologiedagen op 11, 12 en 13 oktober 2019 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Zo kunt u in Swalmen/Boukoul deelnemen aan een fietstocht waar u onder deskundige leiding onderweg op diverse locaties kunt kennismaken met het verleden, waaronder het archeologisch onderzoek naar een mogelijk Romeinse weg in Boukoul.  

Aansluitend op de Romeinse weg Via Traiana (Heerlen-Xanten) in Swalmen is een dwarsweg gevonden richting Duitsland.

Door leden van de werkgroep archeologie van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal samen met Econsultancy is een onderzoek uitgevoerd om de opbouw van de weg te bestuderen en te kijken of het wel een Romeinse weg is. Ook zijn verschillende onderzoekstechnieken uitgeprobeerd om te kijken welke technieken de meeste meerwaarde oplevert om Romeinse wegen op te sporen.

Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal heeft een fietstocht uitgezet, waar u onder deskundige leiding kunt kennismaken met de geologie, grafheuvels uit de steen- en bronstijd, Romeinse bewoning en verder sporen uit de Middeleeuwen en van een Duitse verdedigingslinie door de Duitsers Siegfriedlinie genoemd.

Tevens is er natuurlijk een bezoek aan het onderzoeksterrein, waar aan het publiek wordt uitgelegd hoe archeologie in zijn werk gaat. Ook worden de eerste resultaten gepresenteerd. Voor iedereen een unieke mogelijkheid om kennis te maken met technieken, die tegenwoordig bij archeologisch onderzoek worden toegepast.

Startlocatie: café De Bos, Bosstraat 115, Swalmen. Hier is ook ruime parkeergelegenheid.

Data en tijden: zaterdag 12 oktober en zondag 13 oktober 2019, van 13.30 tot ca. 15.30 uur, inclusief rondleiding op het onderzoeksterrein. 

Deelname is gratis. Voor meer informatie kunt u terecht bij: Wiel Luys: w.luys@home.nl. telnr. 06-45045423

Wilt u weten waar nog meer activiteiten zijn georganiseerd in Midden-Limburg? Klik dan hier.

Foto: www.archeologiedagen.nl
 

Wellicht interessant