img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-10-2019 10:30

Wolventocht met schrijver Ton van Reen

Midden-Limburg / Duitsland - Historisch reisgenootschap Cliotravel organiseert samen met schrijver Ton van Reen op zondag 24 november 2019 een Wolventocht door Midden-Limburg en Duitsland. In Nederland is de wolf in de 19e eeuw door grote door de overheid georganiseerde drijfjachten uitgeroeid. Diverse natuurorganisaties willen de wolf terughalen naar ons land, maar is dit wel verstandig? Ga mee en oordeel zelf.

De vooral door zichzelf benoemde ‘wolvendeskundigen’ beweren dat de wolf de mens uit de weg gaat, maar dat is in het geheel niet waar. In veel archieven liggen de bewijzen bewaard van aanvallen van wolven, vooral op kinderen, die door de wolven zijn verscheurd. Ook wetenschappelijke literatuur over de moorddadige wolf is ruim voorhanden.  Vooral in Azië zijn anno 2019 nog altijd veel slachtoffers van wolven te betreuren, zowel kinderen als volwassenen. In Griekenland werd onlangs een Engelse toeriste door wolven vermoord en in Duitsland werd een trimmer door een wolf aangevallen. In een dierentuin in Noorwegen werd in 2012 de verzorgster van acht wolven, die haar al jaren lang kenden, vermoord. Gezien het kleine aantal wolven in Europa zijn er veel incidenten, maar die worden door de zogenaamde deskundigen onder het vloerkleed geveegd.
 
In Nederland  zijn in de loop van de 19de eeuw de wolven door grote door de overheid georganiseerde drijfjachten uitgeroeid.  De reden daarvoor was dat een vijftiental kinderen uit het huidige Midden-Limburg en het aangrenzende Duitsland, dat onder het toenmalig Frans-Nederlandse bestuur viel, door wolven zijn gedood.  Anderen die de aanvallen hebben overleefd, overleden later toch nog aan hun verwondingen of aan hondsdolheid. Al deze gevallen zijn goed gedocumenteerd.

Op de dagtocht bezoeken we tien plekken waar kinderen door  wolven zijn verscheurd. Kopieën uit de archieven en andere documentatie worden op de reis getoond aan de deelnemers.  De tocht per bus voert langs Helden-Beringe, Kessel en Kessel-Eik, Beesel, Posterholt, Elmpt, Rödgen, Merbeck, Niederkrüchten-Silverbeek en Brüggen, waarna u weer wordt teruggebracht naar Maasbree of Roermond.  

De tocht voert door mooie natuur en langs historische plekken, zoals grafheuvels, min of meer verdwenen mottekastelen en landweren.

Datum: zondag 24 november 2019

Opstaplocaties en tijden: NS-station in Roermond om 9.00 uur en restaurant Boszicht, Provincialeweg 2, Maasbree om 9.30 uur.

Kosten: € 49 (inclusief rondrit, lunch, middagaperitief en gids- en reisbegeleiding)

Aanmelden voor deze Wolventocht kan via www.cliotravel.nl, per e-mail via leonardomoonen@gmail.com of telefonisch via 06-19675394.

Tekst en foto: Leon Moonen

Wellicht interessant