img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

31-12-2019 01:00

Leuke weetjes over oud en nieuw

Ook dit jaar vonden we weer een aantal leuke weetjes rondom de jaarwisseling die we jullie niet willen onthouden. Wisten jullie bijvoorbeeld dat in Griekenland op 1 januari het feest van Sint Basil wordt gevierd? Kinderen zetten hun schoen en hopen dat Sint Basil er een cadeautje in doet. Lees verder voor nog meer weetjes.

img

- Het eilandstaatje Samoa sloeg 30 december in 2011 over om beter te kunnen handelen met Australië en verlegde zo de datumgrens, waardoor de Samoanen sindsdien als eerste het nieuwe jaar vieren.

- De traditie om vuurwerk af te steken op oud en nieuw is al eeuwenoud. Volgens bijgelovige mensen was de kans groot dat kwade geesten rond de jaarwisseling rondspookten op aarde. Om ze weg te jagen moesten de bangeriken zoveel mogelijk lawaai maken. En dus gingen mensen knallend het jaar uit.

- Waarom eten we eigenlijk oliebollen op oudejaarsdag? Een van de spannendste theorieën is dat de oorsprong van de traditie Oud Germaans zou zijn. De godin Perchta zou in de periode van 26 december tot en met 6 januari met haar geesten rondwaren op aarde. Door oliebollen te eten zou het vet ervoor zorgen dat je niet kon worden opengereten door het zwaard van de godin. 

- Oudejaarsavond wordt ook wel Silvester of Silvesteravond genoemd. Deze avond is vernoemd naar de heilige paus Silvester. Oudejaarsavond is de vooravond om het Nieuwe jaar in te luiden volgens de Christelijke kalender.

Bronnen: kijkmagazine.nl/klingel.nl/tallsay.com
 

Tags
Wellicht interessant