img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-12-2020 01:30

Geen voettocht naar monument op Luzenkamp in 2020 - terugblik op bijzondere editie in 2019

Roermond-Maalbroek/Elmpt - 30 december 2020 - Elk jaar op 30 december organiseert 'Comité Voettocht 30 December' een voettocht naar het monument op de Luzenkamp bij de NL-D grensovergang Maalbroek/Elmpt om de deportatie van 3000 Roermondenaren en de 14 gefusilleerde mannen te herdenken. Dit jaar kan deze tocht vanwege corona niet doorgaan. Vorig jaar was het precies 75 jaar geleden en de 23e voettocht. We maakten toen een uitgebreide sfeerimpressie van deze bijzondere herdenking.  

30 december 2019

In de nacht van 26 op 27 december 1944 werden dertien Roermondenaren en een Poolse dwangarbeider door de Duitsers aldaar gefusilleerd. De veertien gefusilleerde mannen zijn eerst herbegraven op het “Oude Kerkhof” en later herbegraven op de begraafplaats “Tussen de Bergen” bij het herdenkingsmonument voor de Roermondse oorlogsslachtoffers.

Ook werden de bijna drieduizend Roermondse jongens en mannen herdacht die op 30 december 1944 naar Duitsland gedeporteerd en diegenen die de deportatie niet hebben overleefd. 

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat deze gruwelijkheden hebben plaats gevonden. Vanwege het bijzondere karakter van deze herdenking namen dit jaar diverse hoogwaardigheidsbekleders deel de herdenking.

Ook dit jaar voerde de route van de voettocht weer langs het monument “Vergeten Kinderen van Spik en Maalbroek 1945” ter herinnering aan de elf kinderen die daar in 1945 omgekomen zijn ten gevolge van het ontploffen van oorlogsmunitie. Hier werd een korte stop gemaakt en een bloemenhulde gebracht. 

Vanwege het bijzondere karakter van de herdenking dit jaar, 75 jaar, hebben een aantal prominente gasten toegezegd aanwezig te zijn waaronder onder andere de burgemeesters van Roermond en Niederkrüchten, de Duitse minister Ina Scharrenbach, gouverneur Theo Bovens en bisschop Harrie Smeets.

Foto en video: Gerard van den Braak, verslag: Pieter Cornelissen 

Wellicht interessant