img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-1-2020 10:30

Sfeerimpressie 23e voettocht naar monument op de Luzenkamp

Roermond-Maalbroek/Elmpt - Op maandag 30 december 2019 organiseerde 'Comité Voettocht 30 December' voor de 23e keer een voettocht naar het monument op de Luzenkamp bij de Nederlands-Duitse grensovergang Maalbroek/Elmpt om de deportatie van zo'n 3000 Roermondenaren en de 14 gefusilleerde mannen te herdenken. Dit jaar 75 jaar geleden. De voettocht startte bij de Heilig Hartkerk in Roermond. 

In de nacht van 26 op 27 december 1944 werden dertien Roermondenaren en een Poolse dwangarbeider door de Duitsers aldaar gefusilleerd. De veertien gefusilleerde mannen zijn eerst herbegraven op het “Oude Kerkhof” en later herbegraven op de begraafplaats “Tussen de Bergen” bij het herdenkingsmonument voor de Roermondse oorlogsslachtoffers.

Ook werden de bijna drieduizend Roermondse jongens en mannen herdacht die op 30 december 1944 naar Duitsland gedeporteerd en diegenen die de deportatie niet hebben overleefd. 

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat deze gruwelijkheden hebben plaats gevonden. Vanwege het bijzondere karakter van deze herdenking namen dit jaar diverse hoogwaardigheidsbekleders deel de herdenking.

Ook dit jaar voerde de route van de voettocht weer langs het monument “Vergeten Kinderen van Spik en Maalbroek 1945” ter herinnering aan de elf kinderen die daar in 1945 omgekomen zijn ten gevolge van het ontploffen van oorlogsmunitie. Hier werd een korte stop gemaakt en een bloemenhulde gebracht. 

Vanwege het bijzondere karakter van de herdenking dit jaar, 75 jaar, hebben een aantal prominente gasten toegezegd aanwezig te zijn waaronder onder andere de burgemeesters van Roermond en Niederkrüchten, de Duitse minister Ina Scharrenbach, gouverneur Theo Bovens, bisschop Harrie Smeets.

Foto en video: Gerard van den Braak, verslag: Pieter Cornelissen 

Wellicht interessant