img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-4-2020 12:55

Bestrijding eikenprocessierups van start in Maasgouw

Maasbouw - 22 april 2020 - Het wijkteam van de gemeente Maasgouw start deze week met de bestrijding van de eikenprocessierups door middel van een vroegtijdige bespuiting met een biologisch middel. Om de periode van bespuiting zo kort en effectief mogelijk te houden, zullen de werkzaamheden vroeg in de ochtend starten en tot laat in de avond doorgaan.

img

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingsstadia zijn ze in juni volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder. De vrouwtjes leggen daarna hun eitjes, waaruit volgend jaar weer jonge rupsen komen.

Bestrijding
Gemeente, provincie of Rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor het beheersen en bestrijden van de eikenprocessierups op bomen in hun beheer. Heeft u op uw eigen perceel te maken met besmette eikenbomen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Wij raden u echter sterk af om de rupsen zelf te bestrijden. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

Contact
Voor nadere informatie over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u contact opnemen met Pieter Derix, medewerker cultuurtechniek, van de gemeente Maasgouw via 0475-852500.

Tags
Wellicht interessant