img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-5-2020 02:07

Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling - doe je mee?

Op 23 en 24 mei 2020 vindt de tweede editie van de Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling plaats. De Zoogdiervereniging roept iedereen die een tuin bezit op, te tellen hoeveel vleermuizen er te zien zijn. Deze gegevens zijn nodig, want de aanwezigheid van deze dieren zijn goede graadmeters voor een duurzame en natuurinclusieve leefomgeving. Ga rond 21.30 uur een uurtje in je tuin zitten en kijk tot het donker is of je boven je tuin vliegende vleermuizen ziet!

Vleermuizen worden actief in het donker en zijn voornamelijk te vinden in een groene omgeving met water in de buurt. Heb jij een groene tuin of een vijver? Dan is er een grote kans dat er 's avonds vleermuizen voorbij komen vliegen. 

Volg de stappen hieronder en geef je bevindingen door. Zo kan de Zoogdiervereniging gegevens verzamelen over welke soorten waar te zien zijn en of er duidelijk onderscheid te zien is tussen de aanwezigheid in buitenwijken, stadskernen en dorpen.

Stap 1: maak een nieuwe telling aan
Maak op de website van tuintelling.nl een nieuwe vleermuistelling aan.  

Stap 2: Zoek een goede plek in je tuin
Op 23 en 24 mei kun je het beste vanaf 21.30 uur een uurtje in je tuin gaan zitten. Vanaf dit tijdstip gaat ongeveer de zon onder. Ga op een plekje zitten waar je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Op deze manier kun je goed het silhouet van een vliegende vleermuis zien. Als je zicht hebt op een boom of struiken is het helemaal mooi, want daar zijn vleermuizen graag in de buurt.

Stap 3: Bepaal de vleermuissoort 
In totaal zijn er achttien soorten vleermuizen in Nederland te zien. Hiervan zijn er een aantal in onze woonomgeving te spotten. De gewone dwergvleermuis en laatvlieger jagen bijvoorbeeld ook in parken en tuinen en hangen graag rond in spouwmuren en onder dakpannen. Je kunt deze en andere vleermuissoorten bepalen door de zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland te gebruiken. Deze kaart is gemaakt door de Zoogdiervereniging en laat je zien hoe je ziet wat voor vleermuis het is, door te kijken naar de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen. Als je niet zeker bent wat voor soort vliermuis je hebt gezien, kies dan voor de optie 'vleermuis onbekend'. 

Stap 4: Voer je telling in
Klik op het plusje naast de vleermuissoort en geef het aantal vleermuizen door die je van deze soort hebt gespot. Als je nog opmerkingen hebt, kun je deze er nog bij schrijven. Als je klaar bent, klik je op 'voer mijn telling in'. Met 'hoeveel' wordt bedoeld: het hoogst aantal vleermuizen dat je van die soort tegelijkertijd hebt gezien in je tuin.   
 


Tags
Wellicht interessant