img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-5-2020 12:30

Het belang van sterke beenspieren bij ouder worden

Leudal - Ooit gehoord van sarcopenie? Dit is het verlies van kracht bij het ouder worden. Iedereen krijgt er mee te maken. Het gaat zo geleidelijk dat u het in eerste instantie niet merkt. Dat maakt het verraderlijk. Voldoende beweging kan daar een stokje voor steken. Door meer te bewegen, kunt u vallen voorkomen én mogelijk langer zelfstandig wonen.  

img

1 miljoen valongelukken per jaar
Beweegcoach Matti: “Naarmate we ouder worden, neemt de spiercoördinatie af. We kunnen minder kracht op de beenspieren zetten. Dat vergroot de kans op vallen. Het kan leiden tot botbreuken, opname in het ziekenhuis of verpleeghuis of zelfs in het ergste geval: sterfte. Vallen is de nummer één oorzaak van overlijden door een ongeval bij mensen boven de 65 jaar. Het jaarlijks aantal geregistreerde valpartijen bij 65-plussers is in Nederland meer dan één miljoen. “Dit probleem wordt alsmaar groter aangezien het aantal senioren de komende jaren flink toeneemt. Gelukkig kunnen ze er van alles aan doen om een val te voorkomen.”

Sterker en gespierder
Zoals krachttraining. Krachttraining kan sarcopenie (krachtverlies bij het ouder worden), remmen of zelfs omkeren en daarmee een val voorkomen. Met name het trainen van de beenkracht is daarbij erg belangrijk. Krachttraining maakt sterker en gespierder. Matti: “Bij krachttraining hoef je niet direct te denken aan zware halters en gewichten. Vanuit thuis kunt u al een heleboel. Sta eens op uit een stoel en ga weer zitten. Doe dit een aantal keer. Houd uw benen om en om een paar seconden gestrekt als u zit. Ga eens op uw tenen staan en dan op uw hakken. Of stap eens naar voor, achter, links en rechts uit als u staat. Probeer het maar eens! Iedereen kan op zijn of haar manier of niveau vooruitgang boeken. Je voelt je beter zowel fysiek als mentaal.”

Vragen over valpreventie of hulp nodig?
Op de website van Leudal Leeft staan beweegtips- en oefeningen. Wilt u meer bewegen, maar weet u niet zo goed hoe? Neem contact op met beweegcoach Matti via matti@leudalleeft. Zij helpt u graag!


 

Wellicht interessant