img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-6-2020 09:57

Robin - Een blijvende gezondheid met voeding

Roggel - 15 juni 2020 - Door de huidige coronasituatie lijkt het alsof we meer dan ooit stilstaan bij onze eigen gezondheid en weerstand. Wel of niet noodgedwongen. We treffen allerlei voorzorgsmaatregelen om er voor te zorgen dat we niet ‘geraakt’ worden. Alhoewel ik het prima vind dat deze maatregelen worden genomen (tot op zekere hoogte) is er ook iets wat wij als individu zelf kunnen doen.. en dat is zorgen dat onze weerstand op peil is, zodat een virus ons minder snel ‘raakt’. Daar mogen we absoluut meer aandacht aan besteden!!

img

Bij een goede weerstand zijn er geen ontstekingen, weinig kwaaltjes en kan het lichaam veel energie halen uit voeding vanwege een optimale opname. In de praktijk zie ik dit vaak anders. We zijn vergeten hoe onze voeding rechtstreeks in verband staat met allerlei lichaamsprocessen. Ook allerlei kleine kwaaltjes zoals hooikoorts, of die vervelende blaasontsteking die maar steeds terugkomt, kunnen te maken hebben met een disbalans in de darmflora, of een verkeerd voedingspatroon.
 
Kort door de bocht uitgelegd: veel van deze kwalen en ziekten ontstaan doordat het lichaam te lang in een ontstekingsfase blijft en te weinig ontstekingsremmende voedingsstoffen binnenkrijgt. Waardoor het zich niet zelf kan herstellen en het op de lange termijn ‘ziek’ wordt. Voorbeelden zijn het nuttigen van teveel (fruit)suikers en zetmelen, verzadigde vetten, alcohol, cafeïne, granen, koemelk e.d. Het gaat er niet om dat je deze producten geheel gaat verbannen, maar op zoek gaat naar een juiste balans voor jouw lichaam. Wanneer een lichaam niet in balans is, kan een virus eerder binnendringen. Net zoals in de natuur wordt de zwakste schakel als eerste geraakt.

Wat veel mensen niet weten is dat de darmflora hier een grote rol speelt. Het bepaalt voor een groot gedeelte onze weerstand en dus hoe we ons voelen, zowel fysiek als mentaal. Het hormoon serotonine (= gelukshormoon, super belangrijk voor o.a. ons zelfbeeld) wordt bijvoorbeeld voor 95% aangemaakt in onze darmen en zo zijn er meerdere hormonen die afhankelijk zijn van een goede darmwerking.  Bij klanten zal ik dan ook altijd vragen naar eventuele klachten over buikpijn, onregelmatige stoelgang, huidklachten, omdat ik dan al veel weet over iemand zijn gezondheidstoestand.

Daarna gaan we samen aan de slag, welke voeding is goed voor je darmen, welke voeding niet én vooral waarom niet. Wat gebeurt er in je lijf? En hoe houd je het in balans met de juiste voeding?

Wat ik hoop van én na deze corona-tijd? Dat we met z'n allen de moeite nemen om onze weerstand zo goed mogelijk te houden. Te kijken in hoeverre jouw voeding bijdraagt aan je gezondheid en waar nog verbeterpunten liggen en daar stapsgewijs aan te werken.

Dat begint bij wat we in onze mond stoppen. Onze eigen leefstijl, die we kunnen verbeteren om een blijvende gezondheid te creëren!

Gezonde groet, Robin 

Wil je graag meer informatie over Robin Seuren en haar praktijk Van Natura? Neem dan eens een kijkje op haar website www.van-natura.nl.    

Wellicht interessant