img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-7-2020 11:00

Lichtende nachtwolken én de komeet Neowise

12 juli 2020 - Lichtende nachtwolken in combinatie met de komeet Neowise, een unieke situatie! Lichtende nachtwolken zijn alleen te zien in de periode rondom de langste dag, als het 's nachts niet helemaal donker wordt. De komeet Neowise is de helderste komeet sinds Hale-Bopp in 1997 en op dit moment 's nachts met het blote oog zichtbaar. 

img

Komeet Neowise

Op 3 juli was de afstand tussen de komeet en de zon het kleinst en werd de komeet flink verhit. Een komeet bestaat voor een groot deel uit ijs dat door de verhitting verdampt met de kenmerkende komeetstaart tot gevolg. De komeet is vanuit Nederland met het blote oog zichtbaar aan het begin van de nacht in het noordnoordwesten. Inmiddels is de komeet onderweg naar de buitenste regionen van ons zonnestelsel en zal daarbij half augustus onze planeet op een slordige 103 miljoen kilometer passeren. (bron: scientias.nl)

Weeronline legt uit wat lichtende nachtwolken zijn en hoe/waar we ze kunnen zien:

Nadat de zon is ondergegaan kan een zilverblauw schijnsel zichtbaar worden, maar wat is dit bijzondere natuurfenomeen precies? Wolken geven immers zelf geen licht. Ook ’s nachts kunnen deze ‘lichtgevende’ wolken verschijnen, maar dan aan de noordoostelijke hemel. Ze zijn mysterieus en ontstaan onder extreme omstandigheden.

Lichtende nachtwolken zijn wel degelijk wolken en zelfs de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor op een hoogte van 85 km. Dit is veel hoger dan de 10 km tot waar de meeste sluierbewolking zit. Daarboven neemt de sluierbewolking af.

Of lichtende nachtwolken daadwerkelijk ontstaan is altijd afwachten. De wolken vormen zich op 80 km hoogte indien voldoende vocht en stofdeeltjes uit de ruimte aanwezig zijn. Ook moet de temperatuur tussen -90 en -145 graden zijn. IJskristallen zetten zich af op de stofdeeltjes en weerkaatsen zonlicht naar de aarde. De wolken zie je pas als het aan het aardoppervlak al donker wordt, terwijl de lucht op 80 km hoogte nog beschenen wordt door de zon.

Doordat de zon komende tijd steeds eerder ondergaat wordt de noordelijke hemel steeds minder goed verlicht in de nacht. Na 24 juli zijn de kansen daarmee meestal wel verkeken. In de uren na zonsondergang wordt dan meer de noordwestelijke hemel beschenen en voor zonsopkomst de noordoostelijke hemel. Dat is niet het deel van de hemel waar de lichtende nachtwolken zich meestal bevinden.

Foto: Leon van Lier (Zuid-West Friesland, 13 juli 2020, ca. 00.30 uur). Lichtende nachtwolken met daarboven de komeet Neowise

Wellicht interessant