img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-7-2020 15:55

Hoe houden we ons huis koel op snikhete dagen?

Midden-Limburg - 30 juli 2020 - De afgelopen dagen en ook vandaag weer is het weer zomers warm. Dat in combinatie met de dreigende onweersbuien, maakt het vaak drukkend warm. Als het dan buiten zo warm is, dan is het natuurlijk wel zo fijn als we het binnenshuis aangenaam koel kunnen houden. Dat is ook 's nachts als we willen slapen heel prettig. Weer.nl geeft tips hoe we dat kunnen doen:

img

Ramen dicht

Het is misschien wat tegennatuurlijk, maar het is slim om de ramen overdag dicht te houden. Dan komt de steeds warmer wordende lucht niet je huis in. Doe ook de gordijnen dicht, zodat de zon niet naar binnen schijnt. Het koelste moment van de dag is meestal heel laat in de nacht. Maar nu de zon al zo vroeg opkomt, begint dan de opwarming al vroeg weer en dat gaat behoorlijk snel. Sluit je ramen dus in de ochtend.

Ramen open

Wanneer het afkoelt, is het dus juist slim om de ramen weer open te doen. Doe dat (laat) in de avond. Het heetste moment van de dag is in deze tijd laat in de middag. Dus ook in de avond zal het eerst nog behoorlijk warm zijn. Open het liefst meerdere ramen (of deuren) tegenover elkaar, zodat de koelere lucht er goed doorheen kan stromen.

Beter beneden

Warmte stijgt op, zoals je waarschijnlijk weet. Boven in je huis zal het waarschijnlijk warmer worden dan beneden. Vergeet dus niet om ook boven de ramen open te zetten als het afkoelt. En hoe lager je bed staat, hoe koeler het zal zijn. Op een erg hete dag zou je kunnen overwegen om een keer een verdieping lager te slapen, of om in elk geval zo laag mogelijk te gaan liggen.

Apparaten uit

Gebruik zo min mogelijk elektrische apparaten in huis als het warm is. Al die apparaten genereren warmte. Dat geldt niet alleen voor de oven of het fornuis, maar ook de televisie, laptops en wasmachines: allemaal geven ze warmte af. 

Breng de lucht in beweging

Hoe warm het ook is: in de meeste gevallen is je lichaamstemperatuur hoger dan die van de lucht om je heen. De lucht die direct aan je huid grenst, wordt daarom al snel warmer. Een licht briesje, waarmee steeds ‘verse’ lucht langs je huid blaast, voelt dus koeler aan dan stilstaande lucht. Een waaier of een ventilator kan de boel dus een stuk comfortabeler maken. Het wordt er feitelijk niet koeler van, de lucht wordt uitsluitend verplaatst. Maar toch zal het lekker fris voelen.

Weg met de warmte

Nog een goeie truc waarbij een ventilator je kan helpen om je huis sneller af te koelen: zodra het buiten afkoelt, kun je de ramen openen en een ventilator naar buiten richten. Het liefst aan de warmste kant van je huis. Open tegelijkertijd ook een raam aan de koele kant van je huis. Het lijkt misschien raar om de ventilator naar buiten te laten blazen. Maar hiermee blaas je de warmere lucht je huis uit, en trek je tegelijkertijd aan de koele kant de koeler lucht naar binnen.

DIY: maak je eigen airco

Is het echt niet meer te harden, dan is er nog een hele simpele doe-het-zelf-oplossing om je hoofd koel te houden. Maak je eigen airco! Het enige wat je nodig hebt, is wederom een ventilator, en iets heel kouds. Bijvoorbeeld een bevroren koelelement, of gewoon een bevroren flesje water. Als je die pal voor de ventilator plaatst, zal je gelijk merken dat het briesje véél kouder is. 

Stockfoto

Wellicht interessant