img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-8-2020 12:14

Linda - 'Grip op gamen'

Weert - 6 augustus 2020 - Als kind dat opgroeide in de jaren '80/'90 kan ik me nog goed de opkomst van het gamen herinneren. Mijn 3,5 jaar oudere broer kreeg zijn eerste Atari waarop blokkerige spellen gespeeld konden worden. Dat de game industrie in rap tempo veranderde (toen en nu nog sneller) is een feit. Het boek 'Grip op gamen' van pedagoog Andre Parren (Roermond, 1974) was toen, voor mijn ouders, ongetwijfeld een uitkomst geweest. 

Onze fantasie was rijk, want als kind zag je nu eenmaal in de vierkantjes een roofvogel, die vloog over evenzo blokkerige pyramides. De Atari maakte plaats voor nieuwer, sneller en beter vormgegeven materiaal, en al snel werden de onschuldige en blokkerige 'roofvogels' ingeruild voor vecht- en schietpartijen als bij bijvoorbeeld Mortal Kombat, Wolfenstein of Doom.

Het boek 'Grip op gamen' van pedagoog Andre Parren (Roermond, 1974) was toen, voor mijn ouders, ongetwijfeld een uitkomst geweest. Het had in elk geval veel ruzies gescheeld, dat is een ding dat zeker is.

Parren beschrijft in zijn boek niet alleen wat gamen is en wat het met een kind doet, hij legt je ook de 'computertaal' uit die kinderen (en jongeren) met elkaar spreken. Hij maakt je onderdeel van hun (belevings)wereld, waardoor er meer begrip ontstaat vanuit beide kanten.

Als pedagoog laat hij je zien hoe je het beste om kunt gaan met het gamegedrag van je kind(eren). Waar de meeste ouders nog steeds kiezen voor 'nee' en 'straffen' laat Parren zien wat een effectievere aanpak is. En dan breekt Parren ook nog een lans voor kinderen en jongeren die tegenwoordig echt een gametalent hebben. Iets wat ouders maar al te vaak niet (her)erkennen.

Want daar waar gamen vroeger een (nutteloos) tijdsverdrijf was, daar leert 'onze jeugd' tegenwoordig talenten ontwikkelen die ze hun leven lang nodig kunnen gaan hebben. Denk aan strategisch denkvermogen, oog-handcoordinatie, doorzettingsvermogen, probleemoplossend vermogen, samenwerken, creativiteit en ruimtelijk inzicht om er maar een paar te noemen. Nog niet te spreken over de professionele gamers en e-sporters die gewoon hun dagelijkse brood verdienen met het spelen van games.

Parren schreef met deze succesvolle en vlot geschreven uitgave een verhelderend boek met een frisse blik op omgaan met gamen in onze huidige maatschappij. Een absolute aanrader voor elke ouder en opvoeder!

Boek: Grip op gamen - Andre Parren, ISBN : 9789491920783 (2de druk) 

Heb jij een prangende vraag over het schrijven van jouw verhaal? Stuur jouw vraag dan naar linda@bullseyepublishing.nl en wie weet wordt deze in een van de volgende columns beantwoord.

Meer informatie over gamen en gamegedrag vind je op de website www.gripopgamen.nl 

Ik wens je veel inzicht en inspiratie toe. Linda
 
Neem ook eens een kijkje op de website van Linda Gielen: www.bullseyepublishing.nl

Wellicht interessant