img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-8-2020 12:32

Ommetje De Grote Hegge - grensoverschrijdend wandelen vanuit Ittervoort

Ittervoort - 21 augustus 2020 - Deze week een prachtige grensoverschrijdende wandeling van de bekende routemaker Adrie Raaijmakers (o.a. van de Ommetjes Ellburg, Kerkebroek en De IJzeren Man) met start- en eindpunt in Ittervoort. De 11 km lange wandelroute voert door het Rivierpark Maasvallei met kleinere natuurgebieden zoals Koningssteen-Kollegreend, het Vijverbroek en langs een stukje meanderende Itterbeek. Ongeveer de helft van de route is onverhard.

img

Je wandelt in de omgeving van de grensplaatsjes Ittervoort en Thorn en het Belgische Kessenich en Neeritter met tussen elk van de vier grensplaatsjes kleinere natuurgebieden zoals Koningssteen-Kollegreend, het Vijverbroek en langs een stukje meanderende Itterbeek.

Koningssteen-Kollegreend is een nog jong natuurgebied dat na winning van zand en grind weer teruggegeven is aan de natuur. In het gebied lopen Konikpaarden en Galloway runderen die voor het dagelijkse beheer zorgen.

Het Vijverbroek is een natuurgebied dat is ontstaan als een oude meander van de Maas, die verlandde toen de Maas naar het oosten opschoof. Een groot deel van het gebied bestaat uit elzenbroekbos en wilgenstruweel.

De route voert ook door Thorn, dat bekend staat als het Witte Stadje. Maar ook de andere dorpen hebben mooie bezienswaardigheden zoals kasteel Borgitter met hoevengebouwen, een rentmeesterswoning en een watermolen aan de Belgische zijde van de grens en twee watermolens, de Armenmolen en de Schouwsmolen, aan de Nederlandse zijde van de grens.

De Armenmolen oorspronkelijk een korenmolen is nu woonhuis, de buitenkant is echter nog steeds redelijk authentiek. De Schouwsmolen is eveneens een korenmolen. Gebruik je Smartphone als virtuele sleutel op de poorten van veel molens tijdens deze wandelroute met behulp van de Erfgoedapp.  

De naam van het ommetje is ontleend aan een monumentale herenhoeve De Grote Hegge en de door grindwinning verkregen plas met eveneens de naam Grote Hegge, beiden bij Thorn.  

54% Van deze wandeltocht is onverhard. Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Start- en eindlocatie: Margarethastraat 2, Ittervoort

Hier kun je de routekaart bekijken en de route downloaden.

Deze wandeling is samengesteld door Adrie Raaijmakers: "Favoriet zijn wandelingen met een combinatie van natuur, landschap en historie. De door mij gemaakte wandelroutes lopen dan ook voor een deel door natuurgebied en voor een deel door open landbouwgebied, een ideale combinatie voor natuur en landschap. Zijn er historische bezienswaardigheden hoe klein dan ook dan worden deze eveneens in mijn wandelroutes verwerkt."

Veel wandelplezier! Helian  

In de maanden juni, juli en augustus zet hoofdredacteur Helian van Lier elke week een leuk, sportief, gratis én coronaproof uitje in Midden-Limburg in het zonnetje.

Foto: Adrie Raaijmakers (Thorn)

 

Wellicht interessant