img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-9-2020 11:01

Linda - Zelf een boek schrijven #1: waar te beginnen

Weert - 3 september 2020 - Bij miljoenen mensen staat het in de top vijf van dingen die ze ooit nog eens gedaan willen hebben in het leven: een boek schrijven. Daarom zal ik zo nu en dan mijn ervaringen, en onze tips en trucs met jullie delen. Natuurlijk is elke schrijver anders, echter veel processen hebben toch overlap met elkaar. Vindt vooral de weg die voor jou het beste voelt...

Om te beginnen is er voor het schrijven van een boek passie, discipline en wilskracht nodig.

Het is niet iets wat je er zomaar tussendoor even bij doet. Je dient tijd en ruimte vrij te plannen om dat wat er in jouw hoofd zit om te buigen naar papier. Zorg ervoor dat niemand je kan storen tijdens jouw schrijfmomenten… een van de redenen waarom veel schrijvers enorm vroeg opstaan om te schrijven of dit in de avond of nachturen doen. Ze worden niet geprikkeld of gestoord door de wereld om zich heen, maar kunnen zich terugtrekken in hun eigen ‘schrijverswereld’.

Voor veel schrijvers werkt het stellen van deadlines (momenten dat een thema of hoofdstuk af moet zijn) heel erg goed. Je maakt dan namelijk met jezelf de afspraak om niet te verzanden, en bij tijd en wijle iets af te ronden. Dan is het opzetten van de structuur van het verhaal van groot belang. Geen structuur maakt elk verhaal onleesbaar. Als ik bij deze column van het een naar het ander ga zonder duidelijk te weten wat ik wil vertellen, dan zou je er geen touw aan vast kunnen knopen. Dit is net zo bij een boek.

Als je weet wat je onderwerp is, ga het dan opdelen in een logische verhaallijn.

In mijn column d.d. 25 juni 2020 schreef ik al over de structuur die Joseph Campbell weergeeft, dit is feitelijk hoe wij als mens onze verhalen, alle verhalen, vertellen. Ik raad dan ook elke schrijver aan om zich eens te verdiepen in dit werk.

Toch, als je bijvoorbeeld een (auto)biografie maakt dan voelt of lijkt de structuur van Campbell misschien ver van je bed. Bij een waargebeurd verhaal kun je de structuur het best indelen op chronologische volgorde of op thematische volgorde. Schrijf je herinneringen op, en ga ze samenvoegen tot een soepel lopend verhaal. Let op dat je niet verzandt in details waar jouw lezer niet op zit te wachten, bepaal daarom het doel van je verhaal. Wat wil jij bereiken met het boek?

Als je dat voor ogen hebt, dan weet je ook wat je je lezer wel of niet mee wil geven, en wat een logische structuur voor jouw boekwerk zal zijn, want je werkt toe naar dat ene punt, jouw doel…

Hopelijk heb ik je met dit eerste deel mogen inspireren en op weg mogen helpen om een begin te maken aan jouw eigen droom.

Vragen mogen gestuurd worden naar linda@bullseyepublishing.nl alle vragen worden verzameld en in een volgende column beantwoord. Ik wens je veel schrijf- en leesplezier toe. Linda

Neem ook eens een kijkje op de website van Linda Gielen: www.bullseyepublishing.nl

Foto: Linda Gielen

Wellicht interessant