img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-11-2020 19:47

Extinction Rebellion Roermond voerde actie tegen Black Friday

Roermond - 29 november 2020 - Afgelopen weekend kwamen in 15 steden in Nederland leden van Extinction Rebellion (XR) en XR Fashion Action in actie tegen overconsumptie en het kapotmaken van de aarde, waaronder in Roermond. Hier werd letterlijk de vuile was buitengehangen. Alle acties hadden dezelfde boodschap: “Stop met Black Friday!”

img

Extinction Rebellion Roermond actie

Er werd een waslijn opgehangen met kleding met daarop de feiten van de kledingindustrie en de rebellen gingen met voorbijgangers in gesprek. “Iedereen die we spreken is, als ze de feiten lezen, het niet eens met dit systeem van uitbuiting, vernietiging en vervuiling. We hebben ze gevraagd wat er moet gebeuren om dit te veranderen, voorbij eigen gedragsverandering. Ze benoemden onder andere wat XR zelf ook wil: dat de overheid en industrieën hun verantwoordelijkheid nemen. Dit sluit goed aan bij onze eisen gericht aan de overheid: communiceer eerlijk over de urgentie en omvang van de klimaat- en ecologische crisis. Ook benoemden sommige dat de overheid moet doen wat nodig is, onze tweede eis. Onze derde eis, dat besluiten over de oplossingen via een burgerberaad moeten komen, kenden ze nog niet", aldus woordvoerster Carolien. 

Over Extinction Rebellion en Fashion Action

Beide zijn onderdeel van een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het voortbestaan van het leven op aarde te beschermen. Fashion Action is een tak van XR, die zich focust op de kledingindustrie. Leden van XR en Fashion Action voeren geweldloze, disruptieve en creatieve acties om de druk op overheden op te voeren zodat die in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Momenteel hebben meer dan tweehonderdduizend mensen in meer dan zestig landen wereldwijd zich aangesloten. XR bestaat uit gewone mensen, uit alle hoeken van het land en alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de levens van huidige en toekomstige generaties. In Nederland zijn bijna veertig lokale groepen actief.

Foto Joep Deumes

Tags
Wellicht interessant