img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-1-2021 11:29

15e editie Warmetruiendag - vrolijke energiebesparing in coronatijden, doe mee!

24 januari 2021 - Op 5 februari is de 15e landelijke Warmetruiendag. Warmetruiendag is hét moment om energiebesparing te vieren, behaaglijk verpakt in mooie, lelijke, pluizige, comfortabele, gekochte of zelfgebreide lievelingstruien. Het aantal deelnemers stijgt jaarlijks: in 2020 deden 291.000 mensen mee en daarnaast haakt een onbekend aantal mensen jaarlijks vrolijk aan zonder zich te registreren. Doe ook mee! 

img

Energiebesparingsfeest

Verwarm jezelf, niet de wereld; met dit motto melden elk jaar weer honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warmetruiendag. Want wist je dat met éen graad lager maar liefst 6% CO2 en 6% energie wordt bespaard? En als we dit allemaal samen doen kan op éen dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden worden bespaard.  

De Wereld van Warmetruiendag ontketent de kracht van het collectief en is van iedereen: van mensen die de thermostaat lager zetten of hun huizen isoleren tot mensen die samen een windmolen kopen: de Wereld van Warmetruiendag is Power to the People.

Warmetruiendag zet daarbij energiebesparing - en de belangrijkste factor daarbij: wijzelf, de mens - in het zonnetje. In 2050 willen we een schone energievoorziening: hoe ziet dat eruit? Warmetruiendag zet nú energiebesparing op 1 en onderzoekt de schone energievoorzieningen van de toekomst. En... de schoonste energie is natuurlijk de energie die je niet gebruikt.

Warmetruiendag in coronatijden

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zal komende winter veel energie verloren gaan. Kantoren van overheden en bedrijven en onderwijsinstellingen worden verwarmd terwijl er maar een handvol mensen mag werken. Daar waar wel volop wordt doorgewerkt of doorgeleerd, moeten de ramen ook op ijskoude dagen open, omdat gangbare ventilatiesystemen niet voldoen aan corona-eisen. 

"Energiebesparing blijft prioriteit, omdat het gezinnen en instellingen de meeste zekerheid over hun uitgaven geeft. De meest duurzame klimaatoplossing is de energie die we niet meer hoeven op te wekken. In elk klimaatscenario voor Nederland speelt energiebesparing daarom een belangrijke rol", zegt directeur Petra Lettink van Klimaatverbond Nederland. “Het vrolijke symbool van energiebesparing, de warme trui, zal steeds belangrijker worden!”

Aanmelden voor Warmetruiendag

Draag bij aan een duurzame wereld en doe thuis, op school of op je werk mee aan #Warmetruiendag 2021. Laat de teller oplopen en meld je aan via de website www.warmetruiendag.nl.

Maar natuurlijk kun je ook meedoen zonder je aan te melden! Doe een lekker warme trui aan en zet de verwarming een graadje lager.

Tags
Wellicht interessant