img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-2-2021 14:23

Vrienden van Laurentius - nieuwe hoofdhuidkoeler en educatieve rugzakjes voor afdeling oncologie

Roermond - 4 februari 2021 - Vandaag, op Wereldkankerdag, vervullen de Vrienden van Laurentius twee wensen van de afdeling oncologie. Dankzij financiering vanuit het KWF heeft de afdeling oncologie een hoofdhuidkoeler én rugzakjes met educatieve en ondersteunende inhoud ontvangen. De hoofdhuidkoeler kan haaruitval verminderen of zelfs voorkomen bij patiënten die chemotherapie ondergaan. De rugzakjes zijn bedoeld voor kinderen waarvan één van de ouders kanker heeft.

img

Helaas krijgt 1 op de 3 Nederlanders direct of indirect met kanker te maken. Bij de poli oncologie en het oncologisch dagcentrum in Laurentius doen ze er alles aan om patiënten en hun naasten zo goed mogelijk te begeleiden voor, tijdens en na de behandeling. De Vrienden van Laurentius dragen hier waar mogelijk graag hun steentje aan bij!

John Louwarts, bestuurslid Vrienden van Laurentius: “Ik ben dan ook zeer verheugd dat onze stichting een hoofdhuidkoeler én rugzakjes voor de kinderen kan schenken aan deze afdelingen.”

Haaruitval verminderen of zelfs voorkomen

Dorien van Rijt, teamleider oncologisch dagcentrum: “Eén van de meest zichtbare bijwerkingen van chemotherapie is haaruitval. Dit kan heel confronterend zijn voor oncologiepatiënten en hun naasten. Bij patiënten die hiervoor in aanmerking komen, kunnen we door toepassen van hoofdhuidkoeling tijdens de chemotherapie haaruitval verminderen of zelfs voorkomen. Dit kan de kwaliteit van leven verbeteren. Zowel mannen als vrouwen maken graag gebruik van deze mogelijkheid. We hadden al twee hoofdhuidkoelers in huis, maar de vraag naar het gebruik van de koelers nam toe. Daarom zijn we heel blij dat onze wens voor een extra hoofdhuidkoeler nu in vervulling is gegaan.”

John Louwarts: “Niet één maar twee projecten konden we tot uitvoering brengen. Op de poli oncologie krijgen jonge kinderen waarvan een ouder ziek is een rugzakje aangeboden met educatieve en ondersteunende inhoud toegespitst op de leeftijd van het kind. Op een eenvoudige manier wordt onder andere uitgelegd welke invloed kanker heeft binnen een gezin. De inhoud en het rugzakje kunnen nu aangevuld en vernieuwd worden.”

Steun vanuit KWF Samenloop voor Hoop

Ieder jaar organiseert KWF Kankerbestrijding de KWF Samenloop voor Hoop. Een 24 uur durende wandelestafette waarmee ze geld ophalen voor KWF. Afgelopen jaar is de loop niet doorgegaan. Als gevolg van het uitstellen, was er in eerste instantie geen financiering beschikbaar voor alle ingediende projecten.

“Dus ook niet voor de twee oncologieprojecten vanuit onze stichting”, licht Louwarts toe. “Eind vorig jaar waren we dan ook blij verrast met het nieuws dat KWF alsnog 49 lokale projecten steunde, waaronder die van ons. Dit maakte het mogelijk om deze mooie projecten toch te laten slagen op korte termijn.”

Foto Laurentius Ziekenhuis (overhandiging hoofdhuidkoeler)

Wellicht interessant