img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-3-2021 16:08

Juweeltje van de week #52 - doorkijkje Bogenstraat Thorn

Thorn - 7 maart 2021 - Ons 52e 'juweeltje van de week' is een mooi doorkijkje naar de Abdijkerk oftewel Sint-Michaëlskerk in Thorn vanuit de Bogenstraat. Thorn staat ook wel bekend als het ‘witte stadje’, maar weten jullie waarom de huizen in het oude centrum van Thorn allemaal wit zijn? Dat is te danken aan de Franse heerschappij, ook wel de Franse Tijd genoemd. 

img

In Zuid-Nederland duurde de Franse Tijd twintig jaar, namelijk van 1794 tot 1814, en gedurende die gehele periode hoorde het gebied - waaronder onze regio - bij Frankrijk. In 1814 werden de Fransen verdreven. Het gebied kwam in handen van de geallieerden en in 1815 werd het officieel samengevoegd met het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (het huidige Nederland, België en Luxemburg).

Maar wat heeft nu te maken met de witte kleur van de huizen in het centrum van Thorn?

De Fransen voerden een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking, vaak wonend in grote panden, die voorheen hadden toebehoord aan rijke lieden, kon deze niet opbrengen. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselde men de ramen dicht. Met het doel deze bouwsporen - 'littekens van de armoede'- te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.

Door die witte huisjes en de rust van de stad werd Thorn al gauw geliefd bij kunstenaars en toeristen en dat is het anno 2021 nog steeds zo.

In 1973 kreeg de oude kern van Thorn nationale erkenning en werd het aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

Over de wekelijkse juweeltjes van DeltaLimburg.nl

Sinds februari 2020 plaatst DeltaLimburg.nl elk weekend als kopfoto op haar FB-pagina het juweeltje van de week. Een bijzondere plek, situatie of object in onze eigen regio, aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. Vanaf medio januari 2021 plaatsen we onze juweeltjes ook op de website. 

foto Leon van Lier

Wellicht interessant