img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-3-2021 18:43

Juweeltje van de week #54 - Hompesche Molen op het Eiland in de Maas

Stevensweert/Ohé en Laak - 21 maart 2021 - Ons 54e juweeltje van de week is De Hompesche Molen, een achttiende-eeuwse stellingmolen op het Eiland in de Maas, tussen Stevensweert en Ohé en Laak in de gemeente Maasgouw. Vlakbij bij de Maasplassen. De molen is tot aan de bovenste wiek bijna 37 meter hoog en daarmee de hoogste molen van de provincie Limburg. 

img

Vanaf 1719 was de heerlijkheid Stevensweert in handen van graaf Reinier Vincent van Hompesch. Deze wilde een eigen banmolen, waarin de bewoners van Stevensweert (en het destijds bijbehorende dorp Ohé) verplicht waren hun granen te malen, zodat de graaf een deel van de opbrengsten kon opeisen. Er was reeds een molen aanwezig, maar deze was militair bezit. De nieuwe molen werd tussen 1721 en 1722 gebouwd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de molen dusdanig zware schade op dat deze niet meer kon functioneren. Tussen 1948 en 1949 werd de molen gerestaureerd. Doordat de toenmalige molenaar zich later op een andere bedrijfstak ging richten, raakte de molen wederom in onbruik en in slechtere toestand. Tussen 1975 en 1977 werd de molen opnieuw gerenoveerd. Daarna is nog jarenlang door een vrijwillige molenaar tarwe en gerst gemalen voor gebruik als veevoer.

Van 2005 tot 2013 is in de bijgebouwen en molenaarshuis naast de molenromp een bezoekerscentrum van de Panheelgroep en Stichting Ark geweest. Sinds 2009 is in het aan de molen grenzende molenaarshuis een brasserie gevestigd. In 2014 werd de molen eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. In 2015 werd de molen gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor publiek. 

Over de wekelijkse juweeltjes van DeltaLimburg.nl

Sinds februari 2020 plaatsen we elk weekend als kopfoto op onze FB-pagina het juweeltje van de week. Een bijzondere plek, situatie of object in onze eigen regio, aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. Sinds medio januari 2021 plaatsen we deze juweeltjes ook op de website. 

Bron Wikipedia /foto Leon van Lier

Wellicht interessant