img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-1-2019 11:15

Herdenking overleden Kartuizerprior in Caroluskapel

Roermond - Op 1 februari 2019, aanvang 18.30 uur, wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de onlangs overleden voormalige prior-generaal Marcellin Theeuwes van de Kartuizerorde. De viering vindt in de Caroluskapel in Roermond, het enige kartuizerklooster dat Limburg ooit gehad heeft en het laatste kartuizerklooster dat in Nederland (1783) sloot. De voormalige prior-generaal Theeuwes overleed op 2 januari 2019 in Meounes-les-Montrieux (Frankrijk), waar hij sinds enkele jaren woonde. Het grootste deel van zijn leven verbleef de prior in La Grande Chartreuse, het moederklooster van de kartuizers, dat ook in Frankrijk ligt.  

De kartuizerorde staat bekend als de strengste katholieke kloosterode. De monniken leven in absolute stilte. Van 1376 tot 1783 was in Roermond ook een kartuizerklooster gevestigd. In 1572 werden alle toenmalige monniken door de troepen van Willem van Oranje vermoord. Zij staan bekend als de ‘Martelaren van Roermond’. Enkele jaren geleden werd rond de Caroluskapel in Roermond een grote tentoonstelling over het leven van de kartuizers gehouden. Deken Rob Merkx van Roermond had meerdere keren contact met prior Theeuwes in verband met de tentoonstelling en een mogelijke zaligverklaring van de martelaren van Roermond.

De herdenking op vrijdag 1 februari begint om 18.30 uur in de Caroluskapel, Swalmerstraat 100 in Roermond. Na afloop is er een bescheiden nazit.

Foto's: voormalige prior-generaal Theeuwes en moederklooster La Grande Chartreuse

Wellicht interessant