img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-3-2021 07:30

Gerestaureerde Processiemadonna weer op haar plek in Abdijkerk Thorn

Thorn - 24 maart 2021 - Vanavond heeft deken Wim Miltenburg de Processiemadonna in de abdijkerk in Thorn opnieuw gezegend. Het beeld is na restauratie onlangs teruggeplaatst in de Abdijkerk in Thorn. Het beeld werd ernstig beschadigd tijdens de inbraak in de Abdijkerk in de nacht van 9 op 10 maart 2020. De rechtbank heeft de dader vandaag veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf waarvan 4 voorwaardelijk met aftrek van de 8 maanden voorarrest.  

Met name de troonhemel en de bloemenmand van de Madonna werden vernield. Dit door de ladder die de inbrekers door het raam naar beneden lieten zakken.

De restauratie is uitgevoerd door Arnold Truyen van de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) in Maastricht. Alle verzamelde brokstukken zijn zorgvuldig in elkaar gepast, verlijmd en opnieuw verguld. Het betrof een zeer intensieve klus die de voorbije vijf maanden met grote precisie is uitgevoerd. Een in kunstvervoer gespecialiseerd transportbedrijf heeft het beeld naar Thorn teruggebracht.

De Processiemadonna is een verguld, houten barok Mariabeeld, staande op een maansikkel. Ze is gekleed in een rijk gedrapeerd gewaad met daaroverheen een blauwe, verzilverde mantel. Op haar linkerarm draagt ze het Christuskind en in haar rechter een scepter.

Het beeld is omgeven door een vergulde troonhemel in Lodewijk-XIV-stijl, met bovenop een mand met bloemen. In de troonhemel hangt een duif als symbool van de H. Geest. Het is rond 1700 vervaardigd als vervanging van de vroegere middeleeuwse madonna en behoort tot de kerncollectie van de Abdijkerk.

Het geheel kan bevestigd worden op een draagbaar die door vier bijbehorende draagstokken kan worden meegedragen tijdens processies.

Er is door de restaurator echter het uitdrukkelijke advies meegegeven het beeld niet meer mee te nemen in processies of te plaatsen buiten de Abdijkerk.

De dader is veroordeeld

Vandaag, woensdag 24 maart 2021, heeft de rechtbank de dader veroordeeld voor het medeplegen van de inbraak uit de Abdijkerk, poging tot afpersing en heling van een scooter.

In mei 2020 werd de dader gearresteerd, nadat hij via afpersing probeerde de gestolen goederen te gelde te maken.  

Aan hem is een gevangenisstraf opgelegd van 15 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met aftrek van 8 maanden voorarrest.   

Foto's Leon van Lier

Tags
Wellicht interessant