img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-4-2021 17:00

Floris - Circulaire economie, hoe dan?

Roermond - 16 april 2021 - Ik heb de afgelopen maand het programma ‘De Vuilnisman’ van Teun van der Keuken bekeken en daar werd ik niet vrolijk van. Ondanks alle mooie woorden over circulaire economie, zoals hoe hard we die we nodig hebben en de pogingen om bijvoorbeeld de verpakkingsplastics in het huishouden gescheiden in te zamelen via de PMD-zak, wordt het meeste ‘afval’ nog steeds verbrand in plaats van hergebruikt. 

img

Verbranden is helaas economisch nog steeds voordeliger dan er weer nieuwe verpakkingen van maken. Toch kunnen we onze huidige manier van het omgaan met grondstoffen, door ze alleen maar te verbruiken en niet in een kringloop te brengen, niet volhouden. Op enig moment zijn de grondstoffen gewoon op. We zullen met z’n allen onze manier van leven moeten gaan aanpassen en ervoor zorgen dat we minder grondstoffen gebruiken en dat grondstoffen niet verloren gaan, maar steeds opnieuw kunnen worden gebruikt. Via consuminderen, kringlooplandbouw, reparatie van kapotte spullen, minder eenmalig plastic gaan gebruiken en nog veel meer. Maar het is een complexe, lastige opgave!

Ik sprak al eerder in mijn column over het netwerk van de Omwentelaars hier in de buurt. Omwentelaars zijn mensen die zich met een positieve instelling inzetten voor de duurzame samenleving en een goede kwaliteit van de eigen leefomgeving. Iedereen kan Omwentelaar zijn of worden. Dit netwerk groeit gestaag en regelmatig komen we (voornamelijk online op dit moment) bij elkaar. Eind april houden we voor het eerst een avond over dit ingewikkelde probleem, de economie van de toekomst, de circulaire economie. Niet een avond met simpele antwoorden, maar wel uitwisseling van ideeën over wat er kan en wat er nodig is. 

De uitzending van ‘De Vuilnisman’ leerde me wel weer hoe belangrijk het is om gebruik van grondstoffen te voorkomen. In mijn eigen leven betekent dat bijvoorbeeld minder nieuwe spullen kopen dan vroeger, altijd eerst kijken of ik iets tweedehands via Marktplaats of de kringloop kan kopen. Ook bestel ik veel boodschappen bij Pieter Pot, die alles in herbruikbare glazen weckflessen verpakt en thuisbezorgt.

Ik neem mijn eigen groente/fruitzakje mee naar de supermarkt, probeer kapotte spullen te (laten) repareren en heb recent een ‘refurbished’ bureaustoel gekocht. Ik koop alleen goede fairtrade kleding die lang meegaat enzovoorts. Is het genoeg? Nee, maar het probleem is ingewikkeld en complex, ik kijk al uit naar de discussie op 28 april bij de Omwentelaars, kom je ook?

Op mijn website www.duurzaamroermond.nl deel ik meer van dit soort tips. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Met duurzame groet, Floris

Wellicht interessant