img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-4-2021 10:05

Opening samenleving stap voor stap - Stap 1

28 april 2021 - Veel mensen halen opgelucht adem, want met ingang van vandaag is de eerste stap gezet van het 6-stappenplan van de overheid om in drie maanden onze samenleving te openen. Met ingang van vandaag mogen o.a. de terrassen en de winkels weer open en is de avondklok afgeschaft. Maar niet iedereen is opgelucht, in de zorg en met name in de ziekenhuizen zijn de zorgen nog erg groot. 

img

Opening samenleving

De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen Daarom wil het kabinet de coronamaatregelen stap voor stap loslaten. Dit gebeurt voorzichtig. Want als maatregelen te snel worden losgelaten, kan het aantal mensen met corona weer toenemen.

Voorwaarden voor opening samenleving

Hoe snel de stappen in het openingsplan worden genomen, hangt af van het aantal mensen met corona in het ziekenhuis. Hoe minder patiënten, hoe sneller het gaat.

Stappen openingsplan

Het kabinet wil in 3 maanden de samenleving openen. Zodat deze zomer weer bijna alles kan. Soms onder voorwaarden. Als voorzorg houdt iedereen zich ook aan de basisregels tegen verspreiding van corona: handen wassen, 1,5 m afstand en thuisblijven/testen bij klachten.

Er zijn 6 stappen:

stap 1 - vandaag - 28 april - gaan o.a. de terrassen en winkels weer open. Ook is de avondklok afgeschaft.

stap 2: deze stap is op zijn vroegst op 11 mei. Dan kunnen er bijvoorbeeld weer mensen binnen sporten en gaat de muziekschool weer open. En dan kunnen ook bijvoorbeeld dierenparken onder voorwaarden open. Een besluit hierover valt op 3 mei.

Het loslaten van maatregelen zoals thuiswerken, het dragen van een mondkapje waar dit verplicht is en de basisregels, is nu voorzien in stap 6. Hier is nog geen datum voor.

Verantwoorde stappen

Voor het openingsplan kijkt het kabinet steeds naar wat er verantwoord is en naar wat heel belangrijk is voor de samenleving. Daarom:

  • is er buiten eerst meer mogelijk buiten, en daarna pas binnen;
  • kunnen sport en culturele activiteiten eerst wat meer zonder publiek, daarna pas met publiek;
  • worden de groepen steeds wat groter.

In het openingplan staat niet alles helemaal uitgewerkt. Als een stap wordt gezet, zal ook bekend worden gemaakt wat er precies gaat veranderen en onder welke voorwaarden.

Na stap 2 gaat het kabinet nog een keer kijken naar het openingsplan. Misschien komen er dan aanpassingen.

Wellicht interessant