img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-4-2021 03:56

Vrijheid geef je door….2 verhalen voor kinderen over de oorlog in Roermond

Maasniel - 30 april 2021 - Vanaf dit weekend is bij Boekhuis De Kleine Tovenaar in Maasniel een boekje te koop, dat aansluit op de 4 en 5 mei viering. Ook dit boekje is – zoals de meeste boeken in de winkel van Nicole Kleinen – bedoeld voor kinderen. Maar wat dit boekje bijzonder maakt is dat het verhalen over de oorlog zijn die verbonden zijn met Roermond en geschreven zijn door Carlien Schouten uit Maasniel. Het zijn 2 verhalen in 1 boekje (omdraaiboekje): 'Het raadsel van opa Wim' en 'Het dure tafelkleed van oma Mieke'.

 

img

Carlien Schouten, de schrijfster: “Mijn opa en oma vertelden over hun ervaringen in de oorlog: als familiehistorie, als tijdsbeeld, als belangrijk verhaal om nooit te vergeten. Haar (Joodse) opa van moederskant liet na de oorlog een dagboek achter voor zijn kinderen over zijn oorlogsjaren. Ondertussen kennen ook kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn verhaal en hoe dat verhaal hem naar Roermond bracht.”

Isaac de Haan liet zijn gezin onderduiken in de oorlog, maar wilde zelf actief iets doen tegen de onderdrukking. Zijn verzetswerk bracht hem steeds in andere netwerken en regio’s, waar zijn werk werk zeer werd gewaardeerd, maar zijn werkelijke achtergrond en echte naam nooit ter sprake konden zijn.  Zo kende de Roermondse verzetsgroep van o.a. Pater Bleijs hem als Wim van de Wal. Dat werd de basis voor het verhaal van “het raadsel van opa Wim”; het verhaal achter de reden waarom opa Wim wordt genoemd, terwijl hij Isaac heet.

Mieke Gunsing – oma van vaderskant – is op de prachtige leeftijd van 101 nog steeds in staat om haar verhalen zelf te vertellen. Ze maakte de oorlog mee vanuit haar geboorteplaats Arnhem en werd later gevacueerd:"Het verhaal dat Carlien Schouten heeft opgeschreven is niet helemaal naar waarheid, maar het verhaal zoals dat voor jonge kinderen goed was."

Ze is er dan ook trots op dat haar kleindochter juist het verhaal, zoals zij dat als kind heeft gehoord met oma’s goedkeuring heeft opgeschreven. Oma Mieke en Carlien zullen binnenkort dit boekje samen op het Stadhuis aanbieden aan  burgemeester Donders van Roermond, de stad waar oma al meer dan 50 jaar woont.

Het idee om de verhalen daadwerkelijk op papier te zetten werd ingegeven door de herdenking van 75 jaar bevrijding, waar oma en Carlien bij aansloten in Maasniel. “De verhalen schreef ik al eerder op voor mijn kinderen. Nu ook voor alle jonge kinderen thuis of op school en natuurlijk ook voor alle opa’s en oma’s die door deze aanleiding ook verhalen willen meegeven om nooit te vergeten.”

Foto's Carlien Schouten

Tags
Wellicht interessant