img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-5-2021 07:30

Wandelroute van de week - De Zwarte-Peelroute bij Heibloem

Heibloem - 28 mei 2021 - Deze week een prachtige wandelroute door de natuurgebieden rondom Heibloem in de gemeente Leudal. De route heeft een lengte van 16 km en is uitgezet door routemaker Adrie Raaijmakers. Start- en eindpunt is in Heibloem bij de kerk. De route voert onder andere door de natuurgebieden Waterbloem, de Kleine en Grote Moost, De Zwarte Peel, de Nederpeel en het Spaanse Bos.  

img

De bossen van Waterbloem vormen een afwisselend bosgebied met bosjes, moerassen en natte graslanden, door het gebied stroomt de Roggelsche Beek. Het gebied was tot omstreeks 1850 een groot moerasgebied.

De Kleine en de Grote Moost zijn peelrestanten die langs de Noordervaart liggen. De Kleine Moost werd gebruikt voor het steken van turf. Later zijn de gebieden ontwaterd en op de hogere delen met naaldbossen beplant, momenteel worden de gebieden weer vernat.

De Zwarte Peel en de Nederpeel is het stroomgebied van de Neerpeelbeek, deze beek meandert weer schitterend door het landschap. De wandelroute slingert met de beek mee door beide gebieden.
Als laatste gaat de wandeltocht door het Spaanse bos, dit bosgebied bestaat voornamelijk uit naaldhout maar er staan ook eiken en beuken, waarvan sommige meer dan 130 jaar oud zijn.

Als bezienswaardigheid voert de route langs een voormalige kloosterboerderij met brouwerijgebouw gebouwd omstreeks 1853. De gebouwen zijn de enige die van het oorspronkelijke kloostercomplex bewaard zijn gebleven.  

Hond mee? / Toegankelijkheid

Tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan. Deze route is niet geschikt voor mindervaliden en kinderwagens, vanwege de onverharde paden (90% van de route).

Routebeschrijving 

Start- en eindpunt is bij de kerk, Schoolstraat 1 te Heibloem. 

Hier vind je de routekaart en de routebeschrijving (ook te downloaden) en nog meer informatie over deze wandelroute.  

Eropuit met DeltaLimburg.nl

Helian van Lier, hoofdredacteur: "Net als vorig jaar zet ik in de periode mei tot en met augustus met veel plezier elke vrijdag een leuke fiets- of wandelroute in ons prachtige Midden-Limburg in het zonnetje. Ik wens jullie veel sportieve, gezellige en mooie wandelingen en fietstochten toe!" 

Foto Leon van Lier (voormalige kloosterboerderij) 

280521/HvL

Wellicht interessant