img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-6-2021 09:30

Hoe corona invloed zou kunnen hebben op resultaten EK Voetbal 2021

8 juni 2021 - Corona heeft ervoor gezorgd dat het EK Voetbal niet het afgelopen jaar is gespeeld, maar verschoven is naar 2021. Het EK duurt van 11 juni tot en met 11 juli en corona kan ook gevolgen hebben voor de resultaten van het voetbalkampioenschap. Het is net als de uitslag van een voetbalwedstrijd lastig te voorspellen in hoeverre corona daadwerkelijk de resultaten kan beïnvloeden. 

img

Er zijn echter al spelers die het EK om deze reden moeten missen. Uitval van spelers door corona heeft natuurlijk mogelijk wel invloed op het team en de prestaties.

Keeper van Oranje blijft thuis door positieve coronatest

Er is een speler van het Nederlands elftal die door corona het EK aan zich voorbij ziet gaan. Dat is Jasper Cillessen die eerder positief is getest op corona en van Frank de Boer te horen heeft gekregen thuis te mogen blijven. Door de positieve test heeft Cillessen de voorbereiding voor een belangrijk deel gemist. De bondscoach heeft ook mee laten wegen dat niet duidelijk is wanneer de keeper van Valencia weer helemaal fit zou zijn. Frank de Boer kiest daarin voor zekerheid. Cillessen heeft al zestig interlands gespeeld in Oranje en is het een toch een aderlating dat deze keeper niet onder de lat kan staan en nu zelf thuis in spanning de wedstrijden van het EK moet volgen.

Busquets positief getest op corona

Cillessen is niet de enige speler die met een positieve coronatest te maken heeft gekregen in aanloop naar het EK. Sergio Busquets is eveneens positief getest en slaat de beginfase van het EK daarom over. Busquets heeft het trainingskamp inmiddels verlaten en het is maar de vraag op deze middenvelder van FC Barcelona deelneemt op 14 juni tegen Zweden in Sevilla. Indien een enkele speler zoals Cillessen of Busquets positief test op corona zal de invloed op de resultaten van het EK 2021 nog beperkt zijn. Dat wordt anders op het moment dat er meerdere spelers van één nationaal elftal positief op corona testen. Corona kan dan ook zeker invloed hebben op de resultaten van het EK 2021.

Publiek in het stadion

Er is nog een factor die meespeelt als het gaat om de invloed van corona. De stadions worden niet tot de nok gevuld met toeschouwers. Als publiek als één man achter een elftal staat dan werkt dat natuurlijk motiverend. Het aanmoedigen en juichen gebeurt nu massaal door fans die het EK voetbal op televisie kijken. Dat neemt niet weg dat er toch voor een deel van de supporters gelegenheid is om naar het stadion te gaan. Bij Oranje mag bijvoorbeeld al meer publiek zijn dan eerder werd gedacht. De bezettingsgraad mag nu namelijk een derde zijn in plaats van een kwart. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam 16.000 fans het Nederlands elftal kunnen aanmoedigen. Bondscoach Frank de Boer is daar blij mee, want elke fan telt voor Oranje en hij ziet het dan ook als voordeel dat er meer bezoekers in het stadion naar EK-wedstrijden mogen komen kijken.

080621/HvL
 

Wellicht interessant