img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-7-2021 17:00

Burgerberaad Coalitie Roermond opgericht

Roermond - 9 juli 2021 - Enkele burgers uit Roermond en directe omgeving hebben per 1 juli de Burgerberaad Coalitie Roermond opgericht met als doel een Burgerberaad in Roermond van de grond te krijgen. Een Burgerberaad is eigenlijk niets anders dan een door loting samengestelde groep inwoners die de politiek helpt om tot besluitvorming te komen over een bepaald onderwerp. Een ingewikkeld probleem wordt door het Burgerberaad voorzien van gezamenlijk bedachte oplossingen, zonder inmenging van de politiek.  

img

Werkwijze

De deelnemers, zo’n 150 tot soms wel 500 gewone burgers, laten zich over het onderwerp informeren door experts. Zo komen ze gezamenlijk tot een onderbouwde besluitvorming, zonder beïnvloeding door externe lobby activiteiten. Er zijn al succesvolle Burgerberaden geweest of nog gaande in andere Europese landen.

In Nederland zijn in een aantal gemeenten initiatieven gestart om ook op lokaal niveau een Burgerberaad te starten. Denk daarbij aan Deventer, Schagen, Wijk bij Duurstede en nu dus ook in Roermond.

Draagvlak vergroten

De eerste vervolgstap is het benaderen van meerdere organisaties en burgers uit de Roermondse samenleving om het initiatief een zo breed mogelijk draagvlak te bieden. Daarbij zoekt de coalitie géén politieke partijen, maar wel organisaties die dicht bij de burger staan. Denk dan bijvoorbeeld aan wijkraden, bewonersorganisaties, vrouwenverenigingen, culturele instellingen, natuur- en milieuorganisaties, vakbonden en andere belangenorganisaties.

De initiatiefgroep zal deze organisaties zoveel mogelijk aanschrijven, maar doet hierbij ook een oproep aan iedereen die wil bijdragen aan de totstandkoming van een Burgerberaad in Roermond: Meld je aan! 

Informatieavond

Op donderdagavond 16 september wordt een informatieavond gehouden waarbij belangstellende burgers gerichte vragen kunnen stellen en waar meer informatie wordt geboden over de mogelijke thema’s van een Roermonds Burgerberaad.

Belangstellenden wordt verzocht zich vooraf aan te melden voor deze informatieavond. Dat kan per e-mail via Burgerberaadroermond@protonmail.com.
 
Wie alvast meer informatie wilt of nu al wilt deelnemen aan de Coalitie, kan dat ook via bovenstaand mailadres kenbaar maken, waarna de Coalitie informatie zal delen.

090721/HvL 

Tags
Wellicht interessant