img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-7-2021 17:45

Wandelroute van de week - wandelen door Het Leudal

Haelen - 10 juli 2021 - Deze week een prachtige en afwisselende wandelroute van routemaker Adrie Raaijmakers met een lengte van 14 km door het natuurgebied Leudal. Een bosrijk gebied met beekdalen en een hoger gelegen wat opener gebied met heide. Met onderweg veel historische bezienswaardigheden, zoals grafveld Busjop, de Uilentoren en de Leumolen om er maar eens enkele te noemen. Start- en eindpunt is bij Bezoekerscentrum Leudal (gelegen tussen Roggel en Haelen).  

img

Door het gebied stromen de Leubeek (stroomopwaarts de Tungelroyse Beek) en de Zelsterbeek, de wandeltocht volgt beide beken met op diverse plaatsen leuke hoogteverschillen zoals bij de Litsberg een steile zandwand met aan de voet daarvan de meanderende Leubeek.

Op het hoger gelegen deel van het gebied gaat de wandeltocht door het grafveld Busjop, een uitgestrekt grafveld met 17 grafheuvels waaronder een langbed.

Als verdere bezienswaardigheden zijn er bij het startpunt het Leudal Museum en het in een modern jasje gestoken restant van de St Elisabethmolen. Verder de Leumolen of Sint-Ursulamolen, het bijzondere aan deze watermolen is dat deze als enige van de zes nog bestaande water-oliemolens in Nederland een korenmolen en een oliemolen onder één dak herbergt.

In het beekdal van de Leubeek passeert men een smalle baileybrug uit de Tweede Wereldoorlog en op het landgoed De Bedelaar komt men langs de hoge stenen Uilentoren. Verder aan het einde van de tocht in de kloostertuin van zorgcentrum Land van Horne langs een pesthuisje en een oude achthoekige kapeltoren.  

Hond mee? / Toegankelijkheid

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied. Deze route is niet geschikt voor mindervaliden en kinderwagens, vanwege de onverharde paden (96% onverhard).

Wandelroute  

Start- en eindpunt is Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, Haelen. Gratis parkeren kan op het parkeerterrein naast het bezoekerscentrum.

Hier vind je de routekaart en meer informatie over deze wandelroute.

Eropuit met DeltaLimburg.nl

Helian van Lier, hoofdredacteur: "Net als vorig jaar zet ik in de periode mei tot en met augustus met veel plezier elke vrijdag een leuke fiets- of wandelroute in ons prachtige Midden-Limburg in het zonnetje. Ik wens jullie veel sportieve, gezellige en mooie wandelingen en fietstochten toe!" 

Foto Leon van Lier (Leumolen)
100721/HvL

Wellicht interessant