img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-7-2021 16:45

GGD Limburg-Noord - mogelijke gezondheidsrisico's hoogwater

19 juli 2021 - De zeer hoge waterstand van de rivieren en beken in Limburg-Noord van de afgelopen dagen heeft ervoor gezorgd dat het slib en andere stoffen in dit water zich breed hebben kunnen verspreiden over de oevers. Gezondheidsrisico’s bestaan alleen als er ook blootstelling plaatsvindt aan het slib. Door het opvolgen van onderstaande adviezen van GGD Limburg-Noord kan blootstelling aan slib worden voorkomen.

img

Adviezen GGD Limburg-Noord

1. Kinderen niet direct in het slib laten spelen. Op plaatsen waar kinderen veel spelen, toezien op een goede verwijdering van het slib. Denk hierbij aan de tuinen, kinder-speelplaatsen, zandbakken.

2. Eet geen gewassen uit (moes)tuinen die onder water hebben gestaan. Dit in verband met het intensieve contact met het slib en eventuele andere verontreinigingen zoals olie.

3. Al het zichtbare slib verwijderen uit moestuinen om ze geschikt te maken voor het (opnieuw) verbouwen van gewassen.

4. Particuliere waterputten die in contact zijn geweest met Maaswater (of met water van zijrivieren en beken) niet gebruiken voor drinkwater, in verband met een mogelijke bacteriële verontreiniging.

5. Vee tot twee maanden na terugtrekking van het Maaswater (of met water van zijrivieren en beken) niet laten grazen op met slib verontreinigd grasland.

Coronavirus

Heeft u door omstandigheden geen afstand kunnen houden of maakt u zich om een andere reden zorgen dat u besmet bent geraakt met het coronavirus? Dan kunt u met het landelijke nummer bellen om een testafspraak te maken: 0800 - 1202.

Meer informatie

Bekijk hier veelgestelde vragen en antwoorden op de website van GGD Limburg-Noord om gezondheidsklachten te voorkomen.  

Foto Leon van Lier
190721/HvL

 
 

Wellicht interessant