img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-9-2021 16:06

Extra 13 wekenecho mogelijk in Laurentius Roermond

Roermond - 24 september 2021 - Zwangere vrouwen in de regio Roermond kunnen sinds kort in het Laurentius Ziekenhuis Roermond terecht voor een 13 wekenecho. Bij een 13 wekenecho kunnen sommige lichamelijke afwijkingen al te zien zijn bij het kindje in de buik. Voorheen werd dit onderzoek pas bij 20 weken zwangerschap gedaan. Het grote voordeel van een 13 wekenecho is dat al eerder bekend is of er iets met het kindje aan de hand is, waardoor er dus ook eerder nader onderzoek gedaan kan worden.

img

Meer tijd

Het Laurentius Ziekenhuis heeft drie speciaal opgeleide echoscopisten in huis om de 13 wekenecho te kunnen uitvoeren.

Gynaecoloog Iris Zwaan: "Middels een echo via de buik wordt er door de echoscopist gekeken of het kindje (ernstige) lichamelijke afwijkingen heeft. Voorbeelden zijn een open ruggetje, niet gesloten buikje, ernstige misvormingen aan het gezicht, sommige hartafwijkingen en afwijkingen aan de schedel, hersenen, armen of benen. Voorheen werd het onderzoek naar lichamelijke afwijkingen pas bij 20 weken zwangerschap gedaan. Het grote voordeel van een 13 wekenecho is dat mensen al eerder weten of er iets met het kindje aan de hand is, waardoor er dus ook eerder nader onderzoek gedaan kan worden.”

Indien er tijdens de 13 wekenecho een afwijking te zien is, wordt de zwangere doorverwezen naar Maastricht MUMC+. Niet alleen is er zo meer tijd voor verder onderzoek, ook voor de moeilijke beslissing wat te doen bij een ernstige afwijking (toch voldragen of de zwangerschap afbreken vanwege medische redenen) is er meer bedenktijd voor de aanstaande ouders. Het afbreken van een zwangerschap mag in Nederland tot de 24e week.

Wetenschappelijke IMITAS studie

De 13 wekenecho wordt de komende twee jaar gratis aan alle zwangeren aangeboden als onderdeel van de wetenschappelijke IMITAS studie. Er kan alleen voor de 13 wekenecho gekozen worden als men ook meedoet aan deze studie. De IMITAS studie wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC Leids Universitair Medisch Centrum). Het doel van deze studie is om erachter te komen hoe vaak de echoscopist iets ziet wat een afwijking kan zijn. Op basis van internationaal onderzoek gaan we er nu van uit dat dit gebeurt bij 5 op de 100 zwangeren. Maar misschien blijkt na deze studie dat dit cijfer hoger of lager is.

Meer informatie is te vinden op de website pns.nl.

Foto Laurentius Ziekenhuis
240921/HvL
 

Wellicht interessant