img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-10-2021 10:45

Bitcoin en de belastingdienst: dit is wat moet je weten

26 oktober 2021 - Cryptomunten, cryptovaluta of cryptocurrency. Het zijn allemaal synoniemen voor digitale munten waarvan bitcoins de meest gekende zijn. Deze munten worden steeds populairder bij Nederlanders en dat roept een aantal belangrijke vragen op. Moet ik belasting betalen over cryptocurrency? Hoe worden crypto’s belast? En hoe wordt hun waarde bepaald?

img

Nieuwe richtlijnen van de EU

Onlangs schreef de Europese Unie nieuwe richtlijnen uit. Deze maken het een stuk moeilijker om cryptomunten verborgen te houden voor de overheid. Zo mogen crypto brokers vanaf nu jouw gegevens doorgeven aan de belastingdienst. Om niet in de problemen te komen, is het advies om goed op de hoogte te zijn van wat er kan, mag en moet.

Belasting betalen over crypto

De Nederlandse overheid beschouwt cryptomunten als een bezit. Als je dus een paar bitcoins of andere digitale munten hebt, moet je die aangeven en er belasting over betalen. De waarde van een bitcoin verandert regelmatig. Daarom gebruikt de belastingdienst de waarde van de munt op 1 januari.

Als je totale cryptovermogen niet meer bedraagt dan 50.000, hoef je er geen belasting over te betalen. Bezit je bijvoorbeeld één bitcoin en is de waarde van een bitcoin op 1 januari 20.000, dan ben je belastingvrij. Als de waarde per bitcoin op 1 januari 60.000 is, dan moet je wel belasting betalen.

Bijzondere omstandigheden

Handel je in cryptomunten? De belastingdienst beschouwt dit als een gewone belegging, net als beleggen op de beurs. Dit hoef je in de meeste gevallen niet aan te geven. Ontvang je jouw salaris in crypto? Dan wordt dat beschouwd als “loon in natura”. Zelf hoef je hiervoor niks te doen. Je werkgever rekent de cryptomunten om naar euro’s, waarop je vervolgens wordt belast.

In verschillende omstandigheden gelden verschillende regels. De website van de belastingdienst geeft een goed overzicht van de mogelijkheden.

Conclusie

In Nederland zijn er naar schatting zo’n 700.000 mensen die bitcoins bezitten. Is cryptocurrency een hype, of is het meer dan dat? De toekomst zal het leren. Eén ding is zeker: bezit jij momenteel cryptomunten of wil je er graag kopen, geef dat dan netjes aan bij de belastingdienst. Zo vermijd je eventuele boetes.

Wil je graag meer weten?

De website van KVK over de belastingheffing over cryptocurrency

De Belastingsdienst over een inkomen van crypto

Jongbloed Fiscaal Juristen over de Nieuwe Europese wetgeving

Stockfoto

Wellicht interessant