img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-4-2022 10:55

Op zoek naar het verhaal van Maasgouw - Wessem, poort van de Maasgouw

Maasgouw - 1 april 2022 - De gemeente Maasgouw is op zoek naar het verhaal van Maasgouw. En daarvoor heeft zij uw hulp nodig! Het verhaal van Maasgouw bestaat uit een verzameling van belangrijke historische onderwerpen, personen, gebeurtenissen, objecten en archeologische vondsten. Samen vormen zij een canon van de geschiedenis van gemeente Maasgouw. Deze keer het vierde mogelijke canonvenster: Wessem, poort van de Maasgouw. Wat is uw mening hierover? Laat het de gemeente weten!

img

Presentatie mogelijke canonvensters

Er worden elke week mogelijke canonvensters gepubliceerd. De gemeente Maasgouw hoort graag wat u van deze vensters vindt. Bent u het ermee eens of oneens als deze onderdeel worden van het verhaal van Maasgouw? Heeft u nog aanvullingen? Of heeft u andere ideeën over wat er in het verhaal van Maasgouw terecht moet komen? Laat het weten en stuur een e-mail naar erfgoed@gemeentemaasgouw.nl

Wessem - poort van de Maasgouw

Heeft u zich al eens afgevraagd waar de naam ‘Maasgouw’ vandaan komt? Dat zit zo: tijdens een groot deel van de vroege middeleeuwen (die duurden van het jaar 500 tot aan het jaar 1000) werd Noordwest-Europa bestuurd door de Franken. De bekendste Frank is keizer Karel de Grote. Om het Frankische Rijk te kunnen besturen werd het opgedeeld in ‘gouwen’ (nu zouden we waarschijnlijk ‘provincies’ zeggen). Eén van die gouwen was de Maasgouw, die in grote lijnen samenviel met het huidige Nederlands- en Belgisch-Limburg. 

Recent is duidelijk geworden dat Wessem een plek van belang was in die tijd. Wessem is ook de oudste kern van Maasgouw. Net als nu was Wessem in die tijd een havenplaats, een zogenaamde portus. Hier meerden schepen aan om tol te betalen voor de handelswaar die ze over de Maas vervoerden. Ook werden er in Wessem munten geslagen en stond er voor het jaar 1000 al een kerkje. Allemaal aanwijzingen dat Wessem in die tijd een plek van belang was.

In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd tijdens baggerwerkzaamheden in de Maas bij Wessem een aansprekende vondst gedaan die ook zeer goed past in dit verhaal: een rijk versierd Vikingzwaard. Van wie dit zwaard is geweest en hoe het in de Maas terecht is gekomen weten we niet, maar dat het bij Wessem is opgevist zal geen toeval zijn. 

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl, inzetfoto Centre Céramique
010422/HvL

Wellicht interessant