img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-5-2022 10:45

Nieuwe expositie 'De Golvende Lijn' in Cuypershuis Roermond

Roermond - 17 mei 2022 - Van zondag 22 mei tot 23 maart 2023 kunnen bezoekers in het Cuypershuis de nieuwe tentoonstelling ‘De Golvende Lijn’ bezoeken van kunstenaar Christie van der Haak. Decoraties zijn een stijlelement van alle tijden en culturen en ontwerpers over de hele wereld gebruiken patronen, kleuren en motieven om mensen fysiek in hun wereld te trekken. Christie van der Haak (1950) en Pierre Cuypers (1827-1921) delen de passie voor het toepassen van decoratieve patronen in het interieur.  

img

Expositie 'De Golvende Lijn'

Het decoratieve patroon, in zowel historische als hedendaagse interieurs, staat centraal in deze nieuwe tentoonstelling. Naast een, speciaal voor het Cuypershuis ontwikkelde, installatie van Christie van der Haak worden decoraties in gebouwen, meubels en interieurs van architecten en vormgevers uit de periode 1900 – 1935 getoond. Te zien zijn onder andere objecten en filmopnames van beroemde bouwwerken van Pierre Cuypers.

Christie van der Haak (Den Haag, 1950) en architect Pierre Cuypers (Roermond 1827 – 1921) delen de passie voor het toepassen van decoratieve patronen in het interieur. In hun ontwerpen combineren ze steevast vormen en kleuren, patronen en ornamenten om betekenis en verrijking te geven. Dit maakt deze interieurs tot tijdloze, indrukwekkende en herkenbare totaalkunstwerken.

Installatie

Voor de ‘De Golvende Lijn’ vond kunstenaar Christie van der Haak inspiratie in de versierende ontwerpstijl en vloeiende handtekeningen van Pierre Cuypers. Van der Haak laat toeschouwers van haar werk ervaren wat motieven, kleuren en lijnen doen met een ruimte. Haar intuïtief ontworpen caleidoscopische dessins vullen de gehele ruimte, van vloer tot plafond, inclusief interieurobjecten en kunstvoorwerpen.

Kenmerkend voor het werk van Cuypers is de neogotische bouwstijl en het gebruik van uitgesproken ornamenten die hij binnen en buiten toepaste op zijn uit baksteen opgetrokken gebouwen. Wereldberoemde bouwwerken, waaronder het Rijksmuseum, maakte hij op deze manier tot totaalkunstwerken.

Christie van der Haak

Christie van der Haak (Den Haag 1950) ontwerpt stoffen, wand- en vloerkleden en wandvullend behang. Zij combineert verschillende autonome werken tot een totaalkunstwerk en een beleving. Gevoelsmatig werkend vanuit losse schetsen ontstaan indrukwekkende motieven waarmee zij een interieurobject of ruimte meer betekenis geeft. Van der Haak: ‘In mijn werk, ook in mijn vroegere schilderijen, heeft het gestructureerde patroon altijd een belangrijke definiërende functie vervuld. Het patroon niet als oppervlakkig, vrolijk, versierend maar eerder als intensief, duizelingwekkend en inhoudsvol.’

Eerder was haar werk te zien in Kunstmuseum Den Haag, Stedelijk Museum Kampen en museum Helmond.

Praktische informatie  

wanneer - zondag 22 mei 2022 tot en met 23 maart 2023, tijdens openingsuren Cuypershuis

waar - Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG  Roermond

entree - zie www.cuypershuisroermond.nl

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto's Cuypershuis
170522/HvL

 

Wellicht interessant