img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-5-2022 11:43

Open dag bijenstand plus introductie bijen houden bij Bezoekerscentrum Leudal

Haelen - 23 mei 2022 - Op zondag 5 juni openen de imkers van Roer- en Leudal hun deuren weer voor belangstellenden bij Bezoekerscentrum Leudal. Iedereen die meer wil weten over bijen is van harte welkom!  De maand mei is de voor de bijen en de imkers de drukste maand. In deze maand groeien de volken explosief, waardoor de bijenkasten te vol raken. Dit is vaak het begin van het zwermen van bijen. Ook wordt die middag een introductie over het houden van bijen gegeven voor belangstellenden.

img

Omdat er veel voedsel, honing en stuifmeel is, groeien de volken explosief. Hierdoor raken de bijenkasten te vol. Dit is vaak het begin van het zwermen van bijen. Bij dit zwermen verlaat de koningin met ongeveer de helft van de aanwezige bijen de bijenkast en gaat op zoek naar een andere plek, vaak in een boom.

Voor de imker is het zaak om dit natuurlijke zwermen te voorkomen. Men raakt dan namelijk een volk kwijt. Om deze reden helpt de imker het te grote volk bij het vinden van en nieuw onderkomen, hij plaatst een gedeelte van het te grote bijenvolk in een lege kast.

Omdat er in mei veel bloeiende planten en bomen zijn, wordt door de bijen veel honing verzameld en opgeslagen in de honingkamer. Zijn de ramen vol met honing, dan worden er weer lege ramen in gehangen. De volle honingramen kunnen dan geoogst worden, dit is het zogenoemde honing slingeren.

Introductie bijenhouden

Daarnaast kunt u op deze zondagmiddag 5 juni een introductie over bijen houden bijwonen. In ruim een uurtje zal iets verteld worden over de wondere wereld van de honingbij.

Hiervoor dient u zich van tevoren via e-mail op te geven bij het secretariaat van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging afd. Roer- en Leudal imkersroerenleudal@gmail.com.

Veel informatie over het houden van bijen is te vinden op de website bijenhouden.nl.  

Praktische informatie

wanneer - zondag 5 juni 2022 van 12.00 tot 16.00 uur 

waar - bijenstand in de tuin bij het Bezoekerscentrum Leudal (BCL), Roggelseweg 58, Haelen

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Stockfoto
230522/HvL 

Wellicht interessant