img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-6-2022 20:10

Expositie 'Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’ in Roermond

Roermond - 20 juni 2022 - De gemeente Roermond is, samen met de gemeente Weert, Regenboogstad en dat betekent dat ze inzet voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van LHBTI+. Iedereen verdient de vrijheid en veiligheid om altijd en overal, zichtbaar zichzelf te kunnen zijn. Van dinsdag 5 juli tot en met vrijdag 19 augustus is de expositie ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’ te zien bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Toegang is gratis.

img

Expositie 'Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland'

De tentoonstelling, samengesteld door historicus Alex Bakker, vertelt over  zeventig jaar Nederlandse transgendergeschiedenis. Een verhaal van een lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. De visueel rijke expositie bevat levensgrote portretfoto’s, filminterviews, unieke objecten uit het IHLIA-archief en nieuwe aanwinsten transgender erfgoed. 

Met persoonlijke verhalen wordt de moed getoond die mensen hebben (gehad) om zichzelf te kunnen zijn, dwars tegen de maatschappelijke beelden en verwachtingen in. In ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’ maakt het brede publiek kennis met de diversiteit en rijkdom van de Nederlandse transgendergeschiedenis. 

Feestelijke opening

Op vrijdag 8 juli tussen van 16.30 uur tot 18.30 uur wordt de expositie ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’ feestelijk geopend door wethouder Marianne Smitsmans en historicus Alex Bakker. 

Expositie bezichtigen

Van dinsdag 5 juli tot en met vrijdag 19 augustus 2022 is de expositie geopend voor publiek. Iedere maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 20.30 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Trans Erfgoed IHLIA 

De expositie is onderdeel van het project Trans Erfgoed, een initiatief van de LHBTI-erfgoedinstelling IHLIA in Amsterdam, bedoeld om de Nederlandse transgender-gemeenschap meer bewust te maken van hun eigen geschiedenis en de sociale acceptatie van transgenders te vergroten. IHLIA roept transpersonen op om thuis in dozen, kasten en op zolder te kijken voor eventueel waardevolle items en deze vooral niet weg te gooien. 
In de expositie wordt een speciale wisselvitrine ingericht voor recent verworven transgender erfgoed uit Limburg. Hiertoe vindt direct voor de opening een workshop plaats. 

Activiteiten 

Naast de expositie zijn er meer activiteiten over het thema transgender in Roermond: SOML geeft een workshop voor het onderwijspersoneel en Bibliorura ontvangt woensdag 20 juli om 19.30 uur auteur Tobi Lakmaker.  

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
200622/HvL

Wellicht interessant