img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-8-2022 11:15

Herdenking Nationaal Indië Monument 2022 - Interviewserie 'Veteraan voor altijd'

Roermond - 26 augustus 2022 - Op zaterdag 3 september vindt de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indië Monument plaats. Ook dit jaar heeft DeltaLimburg.nl in opdracht van en in samenwerking met Stg. Nationaal Indië Monument 1945-1962 zeven videoportretten gemaakt met als titel ‘Veteraan voor altijd’. Van zaterdag 27 augustus tot en met vrijdag 2 september komt elke dag één interview online. Marjanne Wassink gaat in gesprek met zeven veteranen over hun persoonlijke ervaringen en herinneringen.

img

De interviews worden vanaf zaterdag 27 augustus, telkens om 19.00 uur online gezet en zijn te zien via het YouTubekanaal 'Nationaal Indië-monument Roermond', de FB-pagina Nationaal Indië-monument, de website van L1 en natuurlijk via de website en FB-pagina van DeltaLimburg.nl zelf.   

Uitzendschema van de zeven interviews

In dit bijzonder jubileumjaar (35 jaar) waarin in februari de resultaten van het Meerjarig Indië Onderzoek zijn gepresenteerd, is het accent gelegd op Nederlands-Indië. Wat is de veteraan overkomen? Wat heeft hij meegemaakt? Wat heeft het met hem gedaan? In hoeverre is het van invloed geweest op zijn verdere leven? Maar ook in hoeverre is het verleden van betekenis voor de 2e en 3e generatie?

Zaterdag 27 augustus - Brigade-Generaal Paul Hoefsloot, voorzitter van de NL Veteranen Instituut Uitzendingen naar Kosovo en Afghanistan. Generaal Hoefsloot heeft Indische roots.
 
Zondag 28 augustusWillem Kneppelhout, Indiëveteraan 5-5RI, gestationeerd op Midden Java.
 
Maandag 29 augustusGerard van der Lee, Indiëveteraan, Regiment Huzaren van Boreel op Oost-Java. Tevens ontwerper van het Verbindend Monument in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond.
 
Dinsdag 30 augustusGerard Hensbergen, Indiëveteraan Landmacht Grnd.
 
Woensdag 31 augustusLars Bannink, nabestaande van een Indiëveteraan en voorzitter van stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg.
 
Donderdag 1 septemberLatoya Hallatu, nabestaande van een Molukse KNIL-militair. Zelf uitgezonden naar Uruzgan en Mali. Voorzitter van ‘Molukkers bij de krijgsmacht’.
 
Vrijdag 2 septemberArthur Dias Sanaky, gestationeerd geweest bij de MFO Force in Egypte, bestuurslid ‘Molukkers bij de Krijgsmacht’.

De interviews van vorige jaren terugkijken?

Voor de eerste serie 'Veteraan voor Altijd' in 2020 zijn ook zeven interviews opgenomen. Met de veteranen Leen NoordzijJohn BruiningaCees MaaswinkelBarry HofstedeBol KerrebijnAd Tromp en Peter Stam (zoon van een Indië veteraan). Terugkijken kan door te klikken op de naam van de desbetreffende veteraan.

Voor de tweede serie 'Veteraan voor Altijd' in 2021 zijn ook zeven interviews opgenomen. Met de veteranen Hans van GriensvenHub AendekerkLiz Mertsch-ManuelJohan de JongeSieta Koet-MinisDennis van der Kraats en Jan Geraedts. Terugkijken kan door te klikken op de naam van de desbetreffende veteraan.

Foto Gerard van den Braak/camera en montage Pieter Cornelissen 
250822/HvL

Wellicht interessant