img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-9-2022 16:06

Lezing - Plastic soep, ooit komt het op je bordje

Weert - 30 september 2022 - Op dinsdag 11 oktober organiseert IVN Weert een lezing over de enorme hoeveelheid plastic afval in onze oceanen; er drijven 5 vuilnisbelten met kunststofafval. Deze “plastic soep” is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. De lezing wordt gegeven door Arend Bolt. Hij is specialist afvalverwerking en -recycling en houdt zich al jarenlang bezig met deze problematiek. Hij vertelt over de gevolgen en bespreekt de laatste stand van verschillende oplossingsrichtingen. Entree is gratis.

img

Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend. Ze liggen ver van drukke scheepvaartroutes en zeilers mijden deze gebieden omdat er weinig wind is. Oceanograaf Charles Moore ontdekte de grootste afvalberg in de Grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde.
 
De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen. Op die manier komen ze in de voedselketen terecht. In monsters genomen in 2001 bleek de concentratie plasticdeeltjes in de plastic soep groter te zijn dan de concentratie plankton. Veel plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en dieren, waaronder zeeschildpadden, en de zwartvoetalbatros. De gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren.
 
Arend Bolt, specialist afvalverwerking en -recycling, die vroeger bij het afvalwerkingsbedrijf Van Gansewinkel werkte, houdt zich al jarenlang bezig met deze problematiek. Hij verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd door hem in de Indische Oceaan onderzoek gedaan naar plastic vervuiling.

Praktische informatie

wanneer - dinsdag 11 oktober 2022, aanvang 19.30 uur

waar - Natuur- en Milieu Centrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert

entree - gratis 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto IVN Weert
300922/HvL

 

Wellicht interessant