img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-11-2022 20:30

Vogelexcursie 'Ontdek de wintergasten van De Groote Peel'

Ospel - 23 november 2022 - Nationaal Park De Groote Peel is een overwinterplek voor veel vogels. In de winter verblijven er duizenden ganzen in de Peelstreek. Vanuit de noordelijke broedgebieden zoeken deze vogels tijdelijk het warmere zuiden op. Tijdens een Vogelexcursie op zondagochtend 4 december (en zondag 15 januari en zondag 2 april) kan je samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer ontdekken welke soorten dat zijn. 

img

Wintergasten in De Groote Peel

De Groote Peel is een belangrijk gebied voor vogels. Als in het najaar de broedvogels zijn vertrokken maken ze plaats voor de ‘wintergasten’. In de winter verblijven er duizenden ganzen in de Peelstreek. Vanuit de noordelijke broedgebieden zoeken deze vogels tijdelijk het warmere zuiden op. De Peelstreek is daarbij een geliefde pleisterplaats. De akkers en weilanden rondom het Nationaal Park bieden een rijkdom aan voedsel en ‘s nachts genieten de vogels van de rust op en rondom de waterplassen in het gebied. Behalve verschillende ganzen en eenden soorten zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar. In het voorjaar vertrekken de vogels weer naar huis om te broeden. De meeste ganzen overnachten op ‘t Elfde, de grote waterplas midden in de Peel. Vroeg in de ochtend vertrekken ze in groepen en in verschillende richtingen, om vervolgens neer te strijken op de landbouwgronden rondom het gebied. Dit uitvliegen is een spectaculair schouwspel. Een beleving  om nooit te vergeten! 

Nog meer vogels in het buitencentrum

Wie geïnteresseerd is in vogels kan niet alleen buiten, maar ook binnen in het buitencentrum zijn hart ophalen. In de winkel van De Pelen zijn boeken over vogels, verrekijkers, nestkasten en voederspulletjes verkrijgbaar. Bij de inpandige horeca kan je terecht voor een hapje en een drankje. Het buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.  

Praktische informatie

wanneer - zondag 4 december 2022, zondag 15 januari en zondag 2 april 2023, van 9.00 tot 11.00 uur.

waar - start is bij de ingang van het buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospel

deelname - € 7,- per persoon

reserveren - reserveren is noodzakelijk en kan via www.staatsbosbeheer.nl/vogelspelen 

extra informatie - de route gaat deels over onverharde peelbanen die in deze tijd van het jaar modderig kunnen zijn. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen. Een verrekijker is natuurlijk ook aan te raden!

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto Marijke Vaes|Staatsbosbeheer
231122/WW

 

Wellicht interessant