img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-6-2020 12:10

Linda - 'De held met de duizend gezichten'

Weert - 25 juni 2020 - In mijn eerste column wil ik graag jullie aandacht vestigen op het bijzondere boek 'De held met de duizend gezichten' van Joseph Campbell. Een boek dat interessant is voor zowel schrijvers als lezers. Echter, zeker ook in deze bizarre (corona)tijden is het een boek dat perspectief kan brengen. 

Want allemaal krijgen we te maken met onze eigen monsters, draken en demonen... het is aan ons, als held van ons eigen verhaal, hoe we ermee omgaan...

In 'De held met de duizend gezichten' van Joseph Campbell lees je over het ultieme geheim van elk goed verhaal. Want of het nu gaat om een sprookje van Grimm, een film van Disney of een fantasy verhaal als bijvoorbeeld 'Lord of the rings', ze hebben allemaal dezelfde rode draad met elkaar gemeen.

Campbell ontdekte dat elk goed verhaal bestaat uit een aantal stappen die elkaar opvolgen, o.a.: de roeping, overwinnen van draken en demonen, hulp van de mentor, bezoek aan de onderwereld, ontdekking van de graal, verraad en terugkeer naar het licht.

Campbell verklaart niet alleen 'een goed verhaal', hij verklaart ook 'ons verhaal', als mens. De telkens terugkerende stappen zijn ook in ons dagelijks leven aanwezig, ieder van ons doorloopt vaak meerdere cycli tegelijk. Of het nu gaat om het overwinnen van het monster 'COVID-19' of over de duisternis van de onderwereld 'quarantaine' genaamd, wij zijn allemaal de held in ons eigen verhaal en doorlopen elke fase, telkens opnieuw.

Hierdoor is het tevens een uitermate geschikt boek voor eenieder die zoekt naar 'zichzelf', zijn of haar levensdoel, bezieling of antwoorden op levensvragen. Dit boek is een zeer uitgebreide 'heldenreis' met diverse rolbeschrijvingen. Geen verhalend leesboek, maar een uitwerking per fase, waarin wereldse gebruiken en vertellingen worden verduidelijkt door middel van o.a. symboliek en psychoanalyse. Doel is om ons als 'moderne mens' te laten nadenken over dat wat ons drijft, als individu en als collectief. Het laat ons nadenken over onze eigen 'heldenreis' en heldendaden, in het hier en nu.

Een inspirerend boek dat onvermijdelijk leidt tot verdere verdieping in het gedachtegoed en 'heldensysteem' van Campbell…

Kijktips : documentaire ‘The Hero’s Journey’ of Patrick Solomons film ‘Finding Joe’.

Voor als je dit boek zelf ook wil lezen: 'De held met de duizend gezichten', Joseph Campbell (1904-1987), ISBN : 9789020216806 

Ik wens je veel inspiratie en wijsheid toe. Linda

Neem ook eens een kijkje op de website van Linda Gielen: www.bullseyepublishing.nl

Tags
Wellicht interessant