img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-7-2022 17:09

Yolanda - groepsharpsessie bij kleinschalig zorgcentrum

Neer - 24 juli 2022 - Een tijdje geleden heb ik bij een kleinschalig zorgcentrum een groepsharpsessie gegeven. Een van de begeleidsters heeft daarover een verslag geschreven. Ik vond het mooi en ontroerend om te lezen hoe de cliënten mijn harpsessie hebben ervaren. Met haar toestemming deel ik hierbij haar verhaal met jullie:  

"Op de pg afdeling hebben we in de huiskamer een groepsharpsessie. Met onze cliënten en de harpiste met harp zitten we in een kring. De cliënten zijn aan het kletsen, schuiven op hun stoel en sommigen zijn een schaaltje fruit aan het eten.
 
Zodra de harpiste begint te spelen wordt het muisstil. De cliënten vinden het prachtig. Het geeft een serene rust. Dit gebeurt bij iedereen. Je ziet iedereen in stilte genieten.
 
Na een paar mooie stukken gespeeld te hebben, laat de harpiste de cliënten kennismaken met de harp. Ze mogen zelf proberen op de harp te spelen. Wie begint het eerst?

Mevrouw J wil het proberen. Ze luistert hoe ze de harp moet vastpakken, ondersteund door de harpiste. Ze begint meteen over de snaren te bewegen en wordt heel vrij in het spelen. Ze begint er automatisch bij te zingen. Ze probeert, geniet en is verwonderd wat een mooi geluid de harp heeft.

Medecliënten genieten in stilte mee. Ze bekijken het hele spel.
 
Een andere mevrouw wil ook spelen. Ze zit in de rolstoel en weet meteen met hulp hoe de harp vast te houden en de harp tussen de benen te zetten. De harpiste laat haar zien wat ze moet doen en ook zij beweegt heel vrij haar handen over de snaren. Ze is helemaal betoverd door het instrument.
 
Mevrouw E mag het ook een keer proberen. Zij begrijpt niet wat er gaat gebeuren. Ze laat de harpiste voordoen en doet haar daarna na. Ze spiegelt de harpiste en verwondert zich over wat er gebeurt; de mooie, rustige engelachtige klanken die van de harp komen.
 
De harpiste pakt de harp weer bij zich en begint bekende liedjes erbij te zingen. Hierop reageren de cliënten in de kring meteen en samen doen we mee. Een mooie afsluiting van deze bijzondere harpsessie.

Zo leuk om te zien hoe ieder op een eigen manier reageert.

Wat mij ook opvalt is dat iedereen zo rustig aanwezig is en blijft tot het einde.

Een cliënt die normaal weinig geduld heeft om lang bij een activiteit te zijn, blijft wel 3 kwartier zitten en geniet enorm. 

Ook na de activiteit heeft de rust nog lang aangehouden met recht daarom ook genoemd "De kracht van de harp"."

Muzikale groet, Yolanda

Yolanda Cremers heeft sinds april 2022 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website De Kracht van de Harp. 

Foto's Yolanda Cremers
240722/HvL

 

Wellicht interessant