img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-2-2023 15:04

Wisseltentoonstelling 'De Galgenberg, Graafschap Horn' bij Bezoekerscentrum Leudal

Haelen - 24 februari 2023 - Van zondag 5 maart tot en met zondag 25 juni is in Bezoekerscentrum Leudal een nieuwe tentoonstelling te zien over de Galgenberg van het Graafschap Horn, gelegen tussen Horn en Haelen. Hier werd, ter afschrikking, publiekelijk de doodstraf voltrokken. Er is o.a. te zien hoe het rechtssysteem in de 17e tot eind 19e eeuw werkte en ook hoe het leven in onze regio er toen uitzag. Een galg en een rad ontbreken niet!

img

Op last van het Hoofdgerecht van het Graafschap Horn werden op de Galgenberg misdadigers terechtgesteld. Dat gebeurde door ophanging, onthoofding, wurging en verbranding. Moord, roof, brandstichting, diefstal en toverij waren misdaden waarop de doodstraf stond. Slechts van enkele tientallen veroordeelden zijn de namen overgeleverd, maar in de loop van de tijd moeten op de galgenberg tussen Haelen en Horn honderden mensen zijn geëxecuteerd.

Tijdens de periode van deze tentoonstelling verzorgt Bezoekerscentrum Leudal een geschiedenisles voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs over dit onderwerp. Ook zal er op dinsdag 4 april een lezing worden gehouden over de Galgenberg.

Praktische informatie

wanneer -  zondag 5 maart tot en met zondag 25 juni 2023, dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur

waar - Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 56, Haelen

entree - € 2,50, donateurs van Studiegroep Leudal en kinderen tot 12 jaar gratis 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Afbeelding Bezoekerscentrum Leudal (galgenberg)
240223/HvL

Wellicht interessant