img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-3-2023 18:01

3e editie LEGO® Sumo Robot Challenge op ROER College Schöndeln

Roermond - 3 maart 2023 - Op woensdag 8 maart organiseert het Technasium van ROER College Schöndeln in samenwerking met Keyport, FieldLab Robotics, Robomotive BV en AGVR BV voor de derde keer de LEGO® Sumo Robot Challenge. Leerlingen uit leerjaar 2 vmbo, havo en vwo met het vak Onderzoek & Ontwerpen (technasium) hebben zich de afgelopen twee maanden voorbereid op dit project. In 2021 was DeltaLimburg.nl aanwezig bij de 1e editie en maakte toen deze videoreportage: 

De leerlingen hebben in kleine groepjes zelfstandig een LEGO® robot gebouwd en geprogrammeerd die in een sumowedstrijd de strijd met een andere robot aangaat met als doel de andere robot uit de arena te duwen.

Het project is in december gestart met een kick off op locatie bij opdrachtgever Fieldlab Robotics op industrieterrein Heide. Tijdens de kick off hebben de leerlingen niet alleen de opdracht uitgelegd gekregen, maar hebben ze ook kennis gemaakt met “denken als een robot” om het programmeren beter te kunnen begrijpen. Daarnaast hebben ze AGV’s (autonoom rijdende voertuigen) en een sorteerrobot in actie gezien, waarmee de link naar de “echte wereld” zichtbaar wordt. Tijdens de lessen hebben de leerlingen een paar keer gebruik kunnen maken van ervaren programmeurs, die de leerlingen van expertise hebben voorzien. 
 
De kwaliteit van de zelfgebouwde en geprogrammeerde LEGO® robots wordt op woensdag 8 maart tijdens de finale op de proef gesteld. Aan deze finale doen ook nog leerlingen mee van de basisscholen “De Steenen Brug” uit Roermond en “Leeve” uit Leeuwen. Voor deze leerlingen is er een aparte prijs te winnen, naast de kans op de hoofdprijs!
 
ROER College Schöndeln heeft bij het vak O&O meerdere projecten, waaronder het maken van intelligente dronerace hindernissen voor The Drone Race Federationen en het upcyclen van tweedehands producten tot ware kunstwerken voor Emmaus Perspectief te Swalmen. "Met projectonderwijs laten we leerlingen vroeg en intensief kennis maken met de kansen en mogelijkheden van technologie. Door intensieve samenwerking met bedrijven en instellingen worden projecten levensecht en vernieuwend", aldus directeur Mark van de Mortel.
 
De LEGO® Sumo Robot Challenge editie 2023 vindt plaats op woensdag 8 maart van 13.30 uur tot ca. 16.00 uur in de aula van ROER College Schöndeln in Roermond.

Foto en videoreportage Pieter Cornelissen|DeltaLimburg.nl (editie 2021)
030323/HvL


 
 

Wellicht interessant