img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-3-2023 19:33

Dementievriendelijke rondleiding in het Cuypershuis Roermond

Roermond - 19 maart 2023 - Op vrijdag 31 maart wordt in het Cuypershuis in Roermond een dementievriendelijke rondleiding georganiseerd. In een kleine groep brengt gids Claire Fangman de museumobjecten tot leven door samen herinneringen op te halen en verhalen te delen. In speciaal gekozen museumzalen wordt de groep op een laagdrempelige manier met vragen, ervaringen en misschien zelfs een opdrachtje geprikkeld. Er is elke keer iets nieuws te zien, te doen en te ontdekken.

img

De deelnemers ontmoeten elkaar in het museumcafé van het Cuypershuis. Daar maakt de groep kennis met de rondleider en de vrijwilliger van Alzheimer Nederland. Vervolgens start de rondleiding en verplaatst de groep zich door de museumzalen. Na de rondleiding is er gelegenheid tot napraten in het museumcafé om te reflecteren op wat tijdens de rondleiding aan bod is gekomen. 

Positief effect

Uit onderzoek van VUmc blijkt dat deze manier van ‘samen kijken’ een positieve invloed heeft op het zelfvertrouwen en de stemming van de persoon met dementie. Ook verbetert het de relatie met de begeleider. Bovendien biedt het museum een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. De focus ligt tijdens de rondleiding niet op de ziekte, maar op het beleven van een inspirerende middag. 

Praktische informatie

wanneer -  vrijdag 31 maart 2023, van 14.00 tot 16.00 uur

waar - Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 Roermond

deelname - gratis (koffie/thee en eventueel iets lekkers erbij zijn op eigen kosten)

groepsgrootte - maximaal 10 personen (5 mensen met dementie en 5 begeleiders)

reserveren - neem contact op met de receptie van het Cuypershuis of bel 0475 359102. Bij de reservering kunt u bijzonderheden over de mobiliteit melden om de rondleiding zo goed mogelijk te kunnen afstemmen.

extra informatie - er worden ook rondleidingen georganiseerd op 22 september en 1 december, steeds met een ander programma 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto Cuypershuis
190323/HvL

 

Wellicht interessant