img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-3-2023 14:20

Nieuwe expositie 'Stroomafwaarts' in Historiehuis Roermond

Roermond - 23 maart 2023 - Op zaterdag 15 april wordt de nieuwe wisseltentoonstelling van het Historiehuis in Roermond geopend, ‘Stroomafwaarts’.  Het Historiehuis - gevestigd in Bibliotheek Bibliorura - wil de komende tijd meer aandacht besteden aan het rijke verleden van Roermond en projecten starten over en met de inwoners van de stad. De tentoonstelling ‘Stroomafwaarts’ is een eerste stap hiertoe. De toegang is gratis. 

Een geschiedenis van vondsten uit de Maas

Deze tentoonstelling is ontwikkeld door de nieuwe conservator van het Historiehuis, Dwayne Beckers.

Sinds jaar en dag wordt er langs de Maas geleefd. De rivier geeft leven en heeft de kracht het ook weer af te nemen. Spullen die verloren of vergeten zijn, worden door de stroming meegenomen en stroomafwaarts weer achtergelaten. Of het nu prehistorische gebruiksvoorwerpen of plastic bekertjes zijn, ze vertellen allemaal een verhaal over het leven met en langs de rivier. Daardoor is een reis langs de rivier ook een reis door de tijd. In deze tentoonstelling wordt een reis door de eeuwen heen gemaakt langs nieuwe en oude vondsten gedaan in de Maas.
 
De tentoonstelling start met een reis langs enkele historische Maasvondsten, zoals de Romeinse tempelsteen die in 1963 is gevonden tijdens baggerwerkzaamheden langs de N280. Vervolgens loopt de bezoeker langs vondsten die recentelijk gedaan zijn, zoals plastic aanstekers en schoenen die gevonden zijn na de overstromingen van 2021. Daarbij wordt men uitgenodigd door een archeologische bril naar deze spullen te kijken. Wat kunnen we leren van deze materialen en wat vertellen ze over onze eigen maatschappij? Het antwoord is wellicht voor iedereen anders en u wordt dan ook gevraagd om mee te denken over een aantal getoonde objecten en uw visie te delen.

Het Historiehuis: een verborgen parel

Het Historiehuis in de binnenstad van Roermond kan met recht een verborgen parel van Roermond worden genoemd. Het museum bevindt zich in de bibliotheek Bibliorura en richt zich op het vertellen van het historische verhaal van Roermond. In de vaste expositie zijn stukken te zien uit de rijke gemeentelijke collectie en worden zelden gehoorde verhalen verteld. De nadruk ligt op de afwijkende geschiedenis van de stad ten opzichte van andere steden en gebieden in Nederland. Het museum is zowel voor inwoners als bezoekers van de stad een bron van informatie en inspiratie.

Praktische informatie

wanneer - vanaf 16 april 2023, tijdens openingstijden van Bibliotheek Bibliorura

waar - Neerstraat 11-14, Roermond

entree - gratis

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Bibliorura - Helian van Lier|DeltaLimburg.nl
Foto's gevonden aanstekers en schoenen - Historiehuis
230323/HvL

 

 

Wellicht interessant