img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-4-2023 11:30

Yolanda - prachtige cadeaus!

Neer - 3 april 2023 - Vandaag heb ik een harpsessie bij een kleinschalige zorglocatie in Noord Limburg. Bij binnenkomst word ik enthousiast begroet. Diverse mensen herkennen mij als ze de harp zien. We beginnen vandaag bij mevrouw E voor een individuele harpsessie in haar appartement. Mevrouw begroet mij bij binnenkomst meteen al met een glimlach. Bijzonder hoe snel ze deze keer de rust en ontspanning vindt tijdens de harpsessie. 

In stilte genietend, met gesloten ogen en een ontspannen glimlach, zit mevrouw tegenover mij in haar relaxstoel. Na een tijdje zie ik mevrouw ook met haar voet meebewegen op het ritme van de muziek. Mooi dat ze zich vandaag zo snel kan overgeven aan de muziek.

Daarna heb ik een harpsessie voor een klein groepje, waarvan twee bewoners vroeger zelf piano hebben gespeeld. Deze muzikale achtergrond is te merken, want een van hen speelt uit haar hoofd een wals-melodie op de harp. Heel indrukwekkend, ze heeft vroeger nooit harp gespeeld. De andere mevrouw vertelt mij dat de harp nog mooier klinkt dan pianomuziek. Er heerst een fijne sfeer binnen de groep. Ik speel nog een aantal instrumentale stukjes. Het is muisstil, iedereen zit aandachtig te luisteren…

Gedichten

Na afloop van de harpsessie wacht mij een bijzondere verrassing.

Ik krijg twee prachtige gedichten van twee lieve en enthousiaste bewoners overhandigd. Ze hebben ter plekke een gedicht geschreven over de harpsessie. Beide dames zijn behoorlijk op leeftijd, een van de dames is maar liefst 100 jaar...dit zou ik haar echt niet gegeven hebben. En wat hebben ze een mooi talent, ieder op hun eigen unieke manier:

Ik waande mij in David's tijd, in een ver verleden. Waarin bij de klanken van de harp door de goden werd gebeden. Het waren prachtige klanken die wij kregen te horen! Zij klonken letterlijk als muziek in onze oren!

Alle luisterenden mocht hun eigen klanken te pracht eere. De een nog mooier dan de ander, door de kracht van zoveel oudere vingers die klanken ontlokten aan het instrument, alsof zij er al jaren aan zijn gewend. Dank aan de harpiste voor deze les in het spel van de snaren waarbij wij heel blij aanwezig waren!

"The Grenadier" en "Greensleeves" door harpiste Jolanda met de Griekse Y. Zij bracht haar harpje dichterbij. Dichter bij de dichters, de tonen werden lichter, en ook zuidelijke tonen waren duidelijk te horen! En M streelde van C tot A...Ja Ja!

Schilderij

En dan de mooie verrassing van Resie, een zorgzame begeleidster met het hart op de juiste plek. Zij werkt bij een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.

Ik heb van haar een prachtig zelfgeschilderd schilderij gekregen, als dank voor de gewonnen harpsessie. Met een mooie kaart namens haar bewoners en collega's, én een handgeschreven brief. Wat een lief gebaar! Zo persoonlijk en recht uit het hart geschreven. Hieronder een gedeelte van deze brief, die ik met toestemming mag delen:

Hoi Yolanda, nogmaals bedankt voor de mooie harpsessie. Het was echt heel bijzonder en niet alleen ik, maar vooral onze bewoners hebben genoten. Gezien schilderen mijn hobby is, dacht ik dat dit wel een mooie manier is om jou te bedanken. De tekst op het "doekje" is mijn lijfspreuk en het vergeet mij nietje is het symbool voor dementie.
Ik hoop dat je nog lang veel mensen een geluksmoment kunt bezorgen met je mooie harp.❤ Liefs, Resie en bewoners

En op het schilderij (zie foto) staat deze prachtige, toepasselijke tekst:

The only way to do great work, is to love what you do.

Wil je meer van Resie haar talent zien, neem dan eens een kijkje op haar mooie website: www.resiegeurts.nl

Met muzikale groet, Yolanda

Yolanda Cremers heeft sinds april 2022 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website De Kracht van de Harp. 

030423/HvL

 

Wellicht interessant