img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-4-2023 12:45

Een nieuw dak voor Sint-Stephanuskerk Stevensweert

Stevensweert - 16 april 2023 - De ruim 300-jarige Sint-Stephanuskerk van Stevensweert is eigendom van de parochie, maar is tevens een rijksmonument. Dat betekent dat het kerkbestuur een verantwoordelijkheid draagt om het monument ook in stand te houden en tijdig restauratiewerkzaamheden te laten uitvoeren. Geregeld doet Monumentenwacht Limburg een onderzoek naar de staat van de kerken en daaruit is onder andere gebleken dat het dak vernieuwd moet worden.

img

Nieuw dak

Uit onderzoek is gebleken dat de leidekking matig tot (zeer) slecht is, de dakgoten sterk zijn verweerd en dat de gootklossen door houtworm zijn aangetast. Uiteraard wil het kerkbestuur de kerk behouden voor de parochianen, de inwoners van Stevensweert en de vele toeristen die jaarlijks het vestingstadje bezoeken. Het naast de kerk gelegen Streekmuseum organiseert tal van rondleidingen in de kerk.

Daarnaast dienen op termijn ook nog schilderwerkzaamheden te worden verricht, maar prioriteit heeft het dak om lekkage en verdere aantasting door houtworm te voorkomen. Het kerkbestuur wil er alles aan doen om de eeuwenoude kerk voor de toekomst veilig te stellen.

Financiële steun 

De restauratieplannen van het dak zijn goedgekeurd door het bisdom Roermond. De kosten van de restauratiewerkzaamheden zullen ongeveer € 426.000 bedragen. Provincie Limburg hecht waarde aan het voortbestaan van de kerk en heeft een bedrag van € 254.600 toegezegd. Gemeente Maasgouw zal naar verwachting ca. € 42.500 bijdragen. Er blijft dus een bedrag van ca. € 129.000 over. Er wordt geprobeerd om bij diverse stichtingen subsidies te verkrijgen, maar er zal toch een aanzienlijk bedrag door de parochie moeten worden opgebracht.

De kerk is uiteindelijk van de parochianen en het kerkbestuur hoopt dan ook dat veel parochianen willen helpen om “hun” kerk te behouden voor de toekomst én voor de gemeenschap. De werkzaamheden zullen wellicht nog voor de bouwvakvakantie beginnen.

Donatie

Wilt u een bedrage geven voor de restauratie van het kerkdak, dan kunt u dat doen op rekeningnummer NL30 RABO 014 9501 153 van parochie H. Stepanus o.v.v. “gift kerkdak”. Uw gift is fiscaal aftrekbaar!

Het kerkbestuur dankt u alvast.

Foto Dorpsraad Stevensweert
160423/HvL

Wellicht interessant